Advocaat Inez Weski zat in 'geheime detentie op een onwettige plek'

Advocaat Inez Weski is kort na haar arrestatie gevangen gehouden op een onwettige plek. Dat meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. "Zij zat vast op een niet erkende en gecontroleerde plaats." De inspectie deed onderzoek vanwege het boek waarin Weski schreef dat ze van 24 april tot en met 2 mei 2023 op een geheime plek gevangen zat.
De inspectie kende de plek niet en schrijft dat er geen toezicht op was. Daardoor kon Weski bijvoorbeeld geen klachten indienen over de manier waarop ze werd behandeld. De 'geheime detentie' was volgens de inspectie in strijd met de Nederlandse wet over gevangenissen en een internationaal verdrag.
Eén nuance heeft de inspectie wel: er is 'aandacht besteed aan het welzijn en de veiligheid' van Weski tijdens haar gevangenschap. In een brief aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die over de gevangenissen gaat, toont de inspectie begrip voor soms noodzakelijke extra veiligheidsmaatregelen voor gevangenen en personeel. Maar geheime detentie gaat te ver, vindt de inspectie.
Ondergrondse atoombunker
Inmiddels hebben DJI en Inspectie afspraken gemaakt over het toezicht op de geheime locaties. Gevangenschap op een geheime plek blijft daardoor mogelijk, maar komt onder strenger toezicht.
Weski wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht dat ze onderdeel was van de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Zo zou ze meer dan 8000 berichten van Taghi hebben doorgespeeld naar onder anderen diens zoon Faissel. Die berichten zouden beschrijven hoe Faissel de criminele organisatie moest voortzetten. Taghi zat op dat moment vast in de EBI, de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.
In deze video leggen we meer uit over de strafzaak tegen Weski:
Volgens het OM wordt in de berichten 'zelfs de boekhouding' van de criminele organisatie van Taghi gedeeld en besproken. Het OM stelt dat daardoor de 'verwijtbare rol van Weski op pijnlijk duidelijke wijze' naar voren is gekomen.
'Te bizar voor woorden'
In haar boek schreef Weski over haar tijd in detentie. Daarin schreef ze ervan overtuigd te zijn dat haar 'vervolgers', zoals ze die noemt, 'kennelijk het risico incalculeerden en misschien zelfs de hoop (hadden) dat ik de arrestatie, detentie en behandeling geestelijk of lichamelijk niet zou overleven'.
In januari zei Weski's advocaat Geert-Jan Knoops in de rechtbank ook al dat Weski gevangen werd gehouden in een 'ondergrondse atoombunker'.
De officier van justitie noemde de suggestie dat het OM haar dood wilde hebben 'te bizar voor woorden'. "Het doet geen recht aan alle inspanningen die het OM maar ook de politie heeft gedaan om de veiligheid en gezondheid van Weski te garanderen."
Weski's andere advocaat, Carry Knoops, zegt met een reactie te komen op de zitting van aanstaande donderdag. "De rechter heeft iedereen nadrukkelijk gevraagd om niet in de pers te spreken maar dat ter zitting te doen en daar willen we ons aan houden."