Weski was volgens advocaten in levensgevaar, doen aangifte om vrijheidsberoving

De advocaten van voormalig advocaat Inez Weski hebben aangifte gedaan, omdat Weski volgens hen onwettig werd vastgehouden op een geheime locatie. De advocaten spraken van 'wederrechtelijke vrijheidsberoving'. Weski zit vast op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, die van haar voormalige cliënt Ridouan Taghi.
Weski werd twee jaar geleden kort na haar arrestatie negen dagen lang vastgehouden op een onwettige plek, op een 'niet erkende en gecontroleerde plaats'. Dat maakte de Inspectie Justitie en Veiligheid deze week bekend. De advocaten van Weski stellen dat ze werd vastgehouden in een geheime ondergrondse atoombunker op Kamp Zeist. Die bunker zou zo'n tien meter onder de grond liggen en de intercom zou niet altijd hebben gewerkt.
Weski werd volgens haar advocaten twee keer met spoed overgeplaatst, omdat haar gezondheid in de geheime bunker gevaar liep. Dat bleek vandaag tijdens de tweede regiezitting in de zaak rond de verdenking dat Weski heeft deelgenomen aan een criminele organisatie.
'Machtsmisbruik'
Het Openbaar Ministerie (OM) zou zich volgens de advocaten 'opzettelijk en structureel ver buiten het nationale en internationale recht hebben begeven'. Ook zou het OM zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik. De advocaten willen daarom dat er grondig onderzoek wordt gedaan naar de omstandigheden rond het voorarrest van Weski.
Zo wil Weski volgens haar advocaten graag dat de rechtbank zelf een kijkje gaat nemen in de geheime bunker, eventueel samen met haar voor extra toelichting.
Ook vragen de advocaten zich af of het OM de voormalig advocaat nog wel kan vervolgen, omdat de rechten van Weski volgens hen 'ernstig en onherstelbaar zijn geschonden'.
Boek
Het onderzoek van de inspectie naar de omstandigheden rond het voorarrest van Weski werd gestart, na de publicatie van Weski's boek. In dat boek beschreef de voormalig advocaat wat er allemaal na haar arrestatie is gebeurd.
Inez Weski wordt verdacht van deelname aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Die organisatie richt zich op internationale drugshandel en witwassen. Weski zou volgens de verdenking ook onrechtmatig bepaalde informatie hebben doorgespeeld aan Taghi en andere vermeende topcriminelen.
Zo zouden Weski en Faissal T., de zoon van Taghi, ruim 8000 cryptoberichten met elkaar hebben gedeeld. Die berichten werden onder meer door vader en zoon gebruikt om met elkaar, via Weski, te communiceren. Weski heeft vooralsnog gezwegen tijdens de verhoren.
Het OM krijgt vandaag nog de gelegenheid om op de claims van Weski's advocaten te reageren.
In deze video leggen we uit waar Inez Weski precies van wordt verdacht: