'Onaangekondigd bezoek'

Politie valt chemiecomplex Chemours binnen in onderzoek naar verspreiden PFAS

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Jeffrey GroenewegPolitie valt chemiecomplex Chemours binnen in onderzoek naar verspreiden PFAS
RTL

De politie is bezig met een doorzoeking bij Chemours in Dordrecht. Dat gebeurt in het kader van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) tegen het chemieconcern, over het opzettelijk in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater brengen van schadelijke PFAS-stoffen tussen 1967 en nu.

Enkele duizenden mensen hebben zich eerder aangesloten bij een aangifte tegen Chemours over het verspreiden van PFAS.

Het OM bevestigt tegen RTL Nieuws dat de inval bij Chemours te maken heeft met 'een lopend strafrechtelijk onderzoek'.

'Onaangekondigd bezoek'

De politie is met veel mensen aanwezig op het chemieterrein. Het OM wil, omdat het om een lopend onderzoek gaat, niet kwijt waar precies naar gezocht wordt.

Chemours spreekt zelf van 'onaangekondigd bezoek van de autoriteiten aan onze locatie in Dordrecht'. "Net als bij eerdere onaangekondigde inspecties werkt Chemours ook nu volledig mee", zegt het concern. "Omdat dit een lopend onderzoek betreft, kunnen wij op dit moment geen verdere details verstrekken."

OM start strafrechtelijk onderzoek naar chemiebedrijf Chemours
Lees ook

OM start strafrechtelijk onderzoek naar chemiebedrijf Chemours

Het chemiebedrijf kreeg meerdere keren kritiek op zijn uitstoot van PFAS. Dat is een verzamelnaam voor chemische stoffen die in verband worden gebracht met verschillende ziekten en aandoeningen, zoals kanker.

Advocaat Bénédicte Ficq deed in 2023 namens ongeveer 2400 mensen aangifte bij het OM tegen Chemours over de uitstoot en lozing van PFAS. Het OM startte eind dat jaar een onderzoek. Daarin wordt ook gekeken of leidinggevenden van Chemours en DuPont, zoals het concern eerder heette, aansprakelijk zijn te stellen.

In deze video leggen we meer uit over wat PFAS is, en hoe we er allemaal mee te maken hebben:

Dagelijks maak je gebruik van PFAS. Dat stofje zorgt ervoor dat je eitje niet aanbakt en je regenjas waterafstotend is. Maar PFAS-stofjes komen ook in de natuur en kunnen slecht zijn voor je gezondheid.
Lees meer over
ChemoursOpenbaar MinisteriePFASDordrecht