Gevaarlijke stoffen

OM start strafrechtelijk onderzoek naar chemiebedrijf Chemours

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Remko de WaalOM start strafrechtelijk onderzoek naar chemiebedrijf Chemours
RTL

Het Openbaar Ministerie start strafrechtelijk onderzoek tegen chemiebedrijf Chemours, het bedrijf in Dordrecht dat jarenlang willens en wetens gevaarlijke PFAS-stoffen in de omgeving heeft gebracht.

In het strafrechtelijk onderzoek wordt onder andere gekeken of leidinggevenden aansprakelijk zijn te stellen, meldt het OM.

Begin september overhandigde advocaat Bénédicte Ficq namens circa 2400 mensen een aangifte aan het OM tegen het chemiebedrijf over het opzettelijk in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater brengen van schadelijke PFAS-stoffen gedurende de periode van 1967 tot nu.

'Geweldige beslissing'

Advocaat Ficq noemt het een 'geweldige en terechte beslissing' van het Openbaar Ministerie. "Deze belangrijke eerste stap kan betekenen dat de leidinggevenden zich later in het verdachtenbankje moeten verantwoorden voor de -mede- door hen veroorzaakte ziekmakende vervuiling", schrijft ze op haar LinkedIn-pagina.

Gemeenten blij met PFAS-uitspraak: 'Chemours wilde het niet met ons oplossen'
Lees ook

Gemeenten blij met PFAS-uitspraak: 'Chemours wilde het niet met ons oplossen'

"Naar aanleiding van deze aangifte en een recente Zembla-uitzending heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten", aldus een verklaring van het Openbaar Ministerie.

In september oordeelde de rechter al dat het bedrijf Chemour aansprakelijk is voor schade door PFAS-uitstoot in de periode 1984 tot en met 1998. 

"Onze stelling is dat ze het hebben geweten. Mooi dat de rechterlijke uitspraak ons gelijk geeft", zei burgemeester De Jonge toen namens de vier gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden. 

Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de DCMR Milieudienst Rijnmond, politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Tijd nodig

Het onderzoek richt zich op mogelijk schadelijke effecten van PFOA-uitstoot op mens en milieu in de omgeving van het fabrieksterrein in de periode tot en met 2012. In een later stadium valt een besluit of ook handelingen met GenX (net als PFOA ook een vorm van PFAS en de opvolger van PFOA) in de periode na 2012 worden onderzocht. Het OM zegt tijd nodig te hebben en verwacht niet dat een en ander binnen een jaar is afgerond.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Deze stoffen breken niet af en hopen zich daardoor op in het menselijk lichaam.

Nog een strafrechtelijk onderzoek

Er loopt al een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours en dat is in de afrondende fase. Dat onderzoek richt zich op mogelijke blootstelling van werknemers van DuPont/Chemours aan te hoge concentraties PFOA in de periode tot en met 2012. Overigens wordt ook een aantal incidenten onderzocht waarbij mogelijk sprake is van overtreding van de milieuregelgeving.

Advocaat Bénédicte Ficq schrijft verder op LinkedIn: "Ziekmakend vervuilen is een misdrijf, een misdrijf waar twaalf tot vijftien jaren gevangenisstraf op staat. Er mag niet gespeeld worden met welzijn, met de gezondheid van mens en milieu. Als dat wel gebeurt zullen de bazen in maatpak te maken krijgen met het strafrecht. En ja, dit geldt ook als waarschuwing voor andere bedrijven", reageert Ficq. "Erg blij met deze stap van dit OM tegen Chemours Netherlands."

Reactie Chemours

In een reactie laat Chemours Nederland weten: "Wij zien het als onze taak om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren. We zijn continu bezig om ons productieproces te verbeteren en de impact op onze omgeving verder te verminderen. De emissie-reducerende maatregelen en de vervanging van PFOA als hulpstof in 2012 door GenX-technologie zijn hiervan voorbeelden. Als onderdeel van onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen investeren wij in maatregelen om emissies te verminderen."

Lees meer over
ChemoursOpenbaar MinisteriePFASDordrecht