'Koken moest leuk zijn'

'De godfather van culinair Nederland' en 'een pionier': collega's eren Jonnie Boer

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Joost Hoving'De godfather van culinair Nederland' en 'een pionier': collega's eren Jonnie Boer
RTL

Topkok Jonnie Boer, die vandaag op 60-jarige leeftijd overleed op Bonaire, was 'een pionier' en 'een inspiratie voor duurzaam koken'. Dat zegt Werner Loens, voormalig hoofdinspecteur van de Michelingids. Ook collega's reageren op zijn overlijden. "Jonnie was voor de Nederlandse chefs een beetje wat Johan Cruijff voor voetballers was. Een grootheid."

"Ik ben in shock", reageert Werner Loens, die 37 jaar lang restaurants beoordeelde voor de Michelingids, de 'culinaire bijbel' die Michelinsterren toekent aan de beste chefs en restaurants. "Jonnie was een pionier. Hij bracht het koken tot een hoog niveau."

Boer overleed vandaag aan de gevolgen van een longembolie. "We zijn allemaal verslagen en verdrietig", laat een woordvoerder namens De Librije weten aan RTL Nieuws.

'Koken moest leuk zijn'

Volgens Loens is Boer voor jonge koks een inspiratie geweest om duurzaam te koken. "Hij had oog voor techniek, voor de kwaliteit van het eten, voor de smaak. Jonnie is een voorbeeld in heel Europa, niet alleen in Nederland."

De man die jarenlang Michelinsterren toekende - Boer had er in zijn Zwolse restaurant De Librije maar liefst drie - zegt dat de overleden chef ook oog had voor het plezier van het koken: "Hij was de eerste kok die zijn mensen nadrukkelijk liet werken zonder stress. Koken moest leuk zijn."

We maakten deze video over zijn carrière:

Chef-kok Jonnie boer is op 60-jarige leeftijd overleden aan een longembolie. Met zijn restaurant De Librije in Zwolle was hij de enige Nederlandse chef die drie Michelinsterren had. Boer is overleden op Bonaire.

Loens zegt 'een enorm respect' voor Boer te hebben. "Voor hem en voor zijn talent. Hij had een grote emotionele intelligentie. Dat maakt hem een bijzondere man. Hij vormde een eenheid met zijn vrouw Thérèse."

'Als Johan Cruijff'

Chefkok Jos Timmer van restaurant De Kas, dat zelf één Michelinster bezit, noemt Boer 'de godfather van de Nederlandse culinaire wereld'. "Het is echt een groot verlies. Jonnie was voor de Nederlandse chefs een beetje wat Johan Cruijff voor voetballers was. Een grootheid."

Boer ging weleens bij De Kas eten, vertelt Timmer. "Hij was de normaalste driesterrenchef die je kunt ontmoeten. Wars van kapsones. Echt een aardige vent."

Topkok Jonnie Boer van De Librije overleden op 60-jarige leeftijd
Lees ook

Topkok Jonnie Boer van De Librije overleden op 60-jarige leeftijd

Culinair gezien prijst Timmer vooral Boers gewoonte om streekproducten op tafel te zetten. "Hij liet zien dat je niet producten van ver hoefde te halen om toch iets bijzonders op tafel te zetten. Als ik aan Jonnie denk, denk ik: eekhoorntjesbrood, snoekbaars en watermunt. Bijzondere combinaties. Hoog niveau. We gaan hem missen."

'Recht voor z'n raap'

Op persoonlijk niveau zegt Timmer het overlijden van Boer vooral verdrietig te vinden voor diens familie en opvolgers. "Hij wilde het net wat kalmer aan doen. Hij was bezig zijn kunst over te dragen op zijn opvolgers."

Ook de bekende kok Julius Jaspers, zegt 'in shock' te zijn. "Het is een klap. Jonnie was recht voor z'n raap, en een lieve man met veel empathisch vermogen. Ik was erg van hem onder de indruk en dit is ontzettend verdrietig. Hij was de laatste tijd juist begonnen het rustiger aan te doen... En dan gebeurt zoiets. Erg zuur."

In onderstaande video, uit februari 2025, vertelden Jonnie en Thérèse over hoe moeilijk het voor hen is om De Librije steeds wat meer los te laten:

Lees meer over
Jonnie BoerCulinairKokenVoeding

Laatste video's van RTL Nieuws

00:24
Brand op 130 meter hoogte: windmolen niet te blussen
Inmiddels onder controle

Brand op 130 meter hoogte: windmolen niet te blussen

  1. 01:18
    Shein opent winkel in modehoofdstad Parijs, Fransen woedend: 'Onaanvaardbaar'
    Slechte kwaliteit

    Shein opent winkel in modehoofdstad Parijs, Fransen woedend: 'Onaanvaardbaar'