Bezwaar

Woede over afschieten 'probleemwolf' Gelderland, dierenrechtenorganisaties naar de rechter

Door Mireille Sneekes··Aangepast:
© ANPWoede over afschieten 'probleemwolf' Gelderland, dierenrechtenorganisaties naar de rechter
RTL

Dierenrechtenorganisaties zijn woedend over het besluit van de provincie Gelderland om een 'probleemwolf', die in april een hardloopster zou hebben gebeten, te laten afschieten. Ze willen dat de vergunning van tafel gaat en stappen naar de rechter. De vraag is hoe kansrijk dat is.

Het gaat om het doden van een 'probleemwolf' op het Nationaal Park de Hoge Veluwe. De provincie Gelderland ziet het dier als problematisch omdat het niet alleen 13 april een hardloopster beet, maar ook wordt gelinkt aan drie andere incidenten met mensen op 21 april. 

Van de voorvallen is volgens een woordvoerder van de provincie beeldmateriaal, dat is onderzocht door wolvendeskundigen. Door te kijken naar lichamelijke kenmerken zoals de vacht, houding en kop van het dier, achten de experts het 'aannemelijk' dat het om hetzelfde dier gaat. Welke experts dat zijn, is onduidelijk. De deskundigen verbonden aan de Zoogdiervereniging zijn in ieder geval niet gevraagd. 

Daarnaast is na het bijtincident DNA onderzocht. Daaruit zou blijken dat het daadwerkelijk een wolf was die de hardloopster beet

Hardloopster op Hoge Veluwe gebeten, provincie denkt door wolf
Lees ook

Hardloopster op Hoge Veluwe gebeten, provincie denkt door wolf

Gisteren bleek dat de provincie Gelderland een vergunning verleent voor het doden van de probleemwolf. Faunabescherming en Animal Rights zijn daar woedend over en gaan in bezwaar.

Spoed

Daar is wel haast bij geboden. Vanwege 'spoedeisendheid' geldt er wat de provincie betreft een korte bezwaartermijn van twee dagen. Die gaat in nadat de vergunning is gepubliceerd. Ondanks de 'spoedeisendheid' staat de vergunning nog niet online. Vandaag is die wel aangevraagd. 

Volgens Animal Rights is de zitting vrijdagmiddag, maar de de rechtbank in Gelderland kan dat nog niet bevestigen

"De rechter die zich hierover gaat buigen, moet snel beslissen en zit in een lastig parket", zegt Chris Backes, hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht. "Om tot een besluit te komen, leest de rechter de vergunning en redeneringen van beide partijen." 

Jagen

"Aan de ene kant heb je het belang van milieugroepen die opkomen voor de rechten van het dier. De wolf heeft een beschermde status en die wordt doorbroken door het dier te doden. En als je het dier eenmaal gedood hebt, dan kun je het niet meer levend maken."

Daartegenover staat het mogelijke gevaar voor de veiligheid. De vraag is hoe sterk de argumentatie van de provincie daarover is. 

Het eventuele doden van de probleemwolf gebeurt volgens de woordvoerder van Gelderland door jagers van de Faunabeheereenheid Gelderland. Die moeten eerst het dier vinden en vaststellen dat het om de probleemwolf gaat. Volgens de woordvoerder kan dat aan de hand van de uiterlijke kenmerken van het dier. Omdat hij het 'een zorgvuldig proces' noemt, kan hij niet aangeven hoe veel tijd ze daarvoor nodig hebben.

Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt? In deze video leggen we het uit: 

Lees meer over
Animal RightsWolfGelderland

Laatste video's van RTL Nieuws

Schoof speeddatet met Zelensky en andere regeringsleiders in Albanië
Top Europese landen

Schoof speeddatet met Zelensky en andere regeringsleiders in Albanië