Jasper (16) doet na ernstig ongeluk eindexamen met niet-aangeboren hersenafwijking

Deze week zijn voor meer dan 178.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs de schriftelijke eindexamens begonnen. Voor Jasper van Nunen is het extra bijzonder dat hij daaraan meedoet. Zo'n drie jaar geleden lag hij door een auto-ongeluk zes weken lang in coma en werd er gevreesd voor zijn leven.
Op een mistige dag begin oktober 2021 fietste Jasper naar school. Toen hij besloot een kortere route te nemen en daarbij rechts geen voorrang verleende, botste een auto tegen hem aan en kwam hij verkeerd terecht.
In eerste instantie wilde hij weer opstaan en zei hij tegen de bestuurder dat het wel ging. "Ik herinner me dat de bestuurder zei dat het verstandiger was even te gaan zitten en de ambulance erbij te halen", vertelt Jasper aan RTL Nieuws.
Zes weken in coma
Daarna werd alles zwart. Een traumahelikopter werd opgeroepen, maar vanwege de mist kon die niet opstijgen. Jasper werd per ambulance met een trauma-arts naar het ziekenhuis in Maastricht gebracht. De druk in zijn hersenen was zo groot, dat hij geopereerd moest worden en twee schedeldelen van zijn hoofd moesten worden verwijderd.
Zes weken lang lag hij in coma. "Toen ik weer moest ontwaken, lukte dat niet. Ze gaven me nog één, cruciale, dag. Gelukkig werd ik wakker", vertelt hij nu.
"Ik had geen idee waar ik was. Het laatste wat ik me kon herinneren was dat ik daar op de grond op de ambulance moest wachten", zegt hij. Zijn motoriek was ontregeld, hij sprak ongecontroleerd en moest zoeken naar woorden.
Lastig herstel
Na het ontwaken uit coma werd geprobeerd hem te opereren en de twee schedeldelen weer terug te plaatsen. "Bij het ene deel lukte het, bij het andere niet. Daarvoor werd een titaniumschedel gemaakt."
De ouders van Jasper kregen te horen dat hij rekening moest houden met NAH – blijvend, niet-aangeboren hersenletsel. Uit het behandelprogramma Hersenz blijkt dat jaarlijks zo'n 140.000 mensen hersenletsel oplopen, van wie er 40.000 forse blijvende beperkingen aan overhouden. In totaal zijn er zo'n 650.000 Nederlanders die beperkingen ervaren als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel.
Beperkingen zijn bijvoorbeeld verlamming, of moeite met bewegen. Mensen met NAH kunnen problemen hebben met geheugen, denken, praten en andere dagelijkse functies.

Toen Jasper na bijna een jaar weer terugging naar school, merkte hij dat concentreren heel moeilijk was. Ook zijn focus was hij kwijt. Leren was zwaar voor hem. Het lukte niet meer als eerst.
Voor het ongeluk zat hij in de tweede klas van de havo. Hij koos ervoor om verder te gaan op het vmbo. "Zelfs dat was in het begin heel pittig voor mij. Nu gaat het gelukkig steeds beter."
Een nieuwe klas was enorm wennen. "Nieuwe kinderen en een andere omgeving. Gelukkig maakte ik al snel vrienden en zit ik nu in een hartstikke gezellige klas."
Echte puber
Jasper is een puber die het leven neemt zoals het komt. "Ik heb me er nooit rot om gevoeld. Het is zoals het is." Van zijn omgeving krijgt hij vaak te horen dat ze dat heel stoer vinden.
Hij is blij dat hij nu eindexamen mag doen. "Als ik slaag, hoop ik verder te kunnen met de mbo 3-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid."
Hij hoopt ooit politieagent te kunnen worden. "Na mijn mbo hoop ik dan door te stromen naar de politieacademie. Het lijkt me heel vet. Een kantoorbaan is niets voor mij."
Eindexamens
Vandaag beginnen de zogeheten centraal schriftelijke examens in het voortgezet onderwijs. Duizenden leerlingen in Nederland doen examen in vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde. De examens zijn er voor leerlingen van vmbo, havo en vwo.
Elk niveau heeft zijn eigen rooster. Zo houden vmbo basis en kader al vanaf 1 april verspreid examens. Het rooster mogen deze scholen zelf bepalen. Daardoor kan het zijn dat zij al meerdere examens achter de rug hebben.
De examens duren tot en met maandag 26 mei. Daarna volgt nog een tweede tijdvak, van dinsdag 17 juni tot en met donderdag 24 juni. Leerlingen die bijvoorbeeld ziek waren of hun examen willen herkansen, mogen dan opnieuw een examen maken.
Leerlingen krijgen op donderdag 12 juni te horen of ze geslaagd zijn. De uitslag van de herkansing is op 1 juli 2025.