Vier huizen gesloopt

Politie onderzoekt oorzaak grote brand Didam, huizenblok totaal verwoest

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Persbureau HeitinkPolitie onderzoekt oorzaak grote brand Didam, huizenblok totaal verwoest
RTL

De politie doet forensisch onderzoek in het Gelderse Didam, waar vannacht bij een grote brand een heel blok woningen in de as werd gelegd. Burgemeester Harry de Vries zegt dat de oorzaak wordt onderzocht en kan kwade opzet nog niet uitsluiten. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio bevestigt aan RTL Nieuws dat de plek van de brand wordt aangemerkt als plaats delict.

De brand ontstond vannacht rond 00.30 uur in een van de panden in een rijtje met zes woningen. Doordat de brand binnen woedde en niet uitslaand was, had de brandweer moeite om het vuur te bestrijden.

Waar de brand precies ontstond, wordt nog onderzocht. "Het begon in principe als keukenbrand. Of het echt een keukenbrand is geweest of dat hij buiten is begonnen, is op dit moment onduidelijk", zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Omwonenden namen vanochtend de schade op:

Om de brand te bedwingen werd de drastische beslissing genomen om van vier woningen het dak te slopen, zodat brandweerlieden de brandhaard vanuit een hoogwerker konden bereiken.

Overgeslagen

24 mensen moesten hun huis halsoverkop verlaten. "De brand is ontstaan op de hoek, en vanaf daar overgeslagen naar de andere woningen", zegt burgemeester De Vries.

Over de oorzaak van de brand kan hij niets zeggen. "Dat is een onderzoek dat de politie op dit moment doet. Ik hoop dat we daar zo snel mogelijk uitsluitsel over krijgen." Of er opzet in het spel is, kan hij nog niet zeggen: "Ik kan niets uitsluiten." 

De politie heeft op X getuigen opgeroepen om zich te melden. 

Enorme brand verwoest vier woningen Didam, vijfde zwaar beschadigd
Lees ook

Enorme brand verwoest vier woningen Didam, vijfde zwaar beschadigd

De vier huizen waarvan het dak moest worden verwijderd, liggen volledig in puin. Ook een vijfde woning raakte zwaar beschadigd. Het huizenblok werd twee jaar geleden gerenoveerd en opnieuw geïsoleerd, en juist die isolatie kan ervoor hebben gezorgd dat de brand zich snel kon verspreiden, bevestigt de woordvoerder van de Veiligheidsregio. Volgens experts bemoeilijkt goede isolatie bovendien het blussen. 

Luchtdicht bouwen

"De nieuwe bouwwijze van luchtdicht bouwen kan daarvan de oorzaak zijn", zegt brandveiligheidsdeskundige Ivo de Hoogen tegen RTL Nieuws. Die manier van bouwen zorgt voor een betere isolatie en verhoogt de duurzaamheid van de woningen, maar maakt het blussen dus wel moeilijker.

"Je ziet ook dat de brandweer de ruiten niet inslaat, omdat je dan een zogenaamde flashover kunt krijgen", zegt De Hoogen. "Dan komt er in één keer veel zuurstof bij de brand en krijg je een soort rookgasexplosie, met snelle uitbreiding van de brand."

De brand breidde zich vannacht snel uit over meerdere woningen.© ANP
De brand breidde zich vannacht snel uit over meerdere woningen.

De deskundige noemt het opmerkelijk dat de brand zich zo snel van woning naar woning heeft kunnen verspreiden. "In principe moet een brand minimaal 30 minuten in een woning blijven. In veel gevallen is dat zelfs 60 minuten", zegt hij. "Dat een compleet woonblok wordt verwoest door een lopend vuur kan eigenlijk alleen als de woningscheidende wand niet brandwerend genoeg is, of via het dak."

De afgebrande woningen werden in de jaren 50 gebouwd, maar kregen twee jaar geleden een nieuwe isolerende laag aan de buitenkant. Volgens de Veiligheidsregio heeft die laag een rol gespeeld bij de verspreiding van de brand. 

"Als die er niet had gezeten en de woningen waren gewoon zo gebleven als ze in de jaren 50 gebouwd zijn, hadden wij genoeg tijd om het aan te pakken", zegt de woordvoerder. "Door die laag heeft de brand zich heel snel van het ene compartiment naar het andere kunnen bewegen. En dat heeft het voor ons moeilijker gemaakt."

Zonnepanelen

Op het dak van de woningen lagen zonnepanelen, maar omdat de brand niet op het dak woedde, lijken die geen rol te hebben gespeeld bij de snelle verspreiding van het vuur. Wel werd even gevreesd dat de panelen zouden knappen en glasdeeltjes in de omgeving verspreid zouden raken. Dat is bijna niet gebeurd, zegt de woordvoerder.

Van een aantal woningen werden de daken gesloopt.© Persbureau Heitink
Van een aantal woningen werden de daken gesloopt.

"Tijdens het slopen zijn de zonnepanelen deels verwijderd. Ze zijn daarbij vernield, maar dat is op het terrein van de panden gebeurd waardoor de overlast voor de omgeving minimaal is."

Hij benadrukt dat de daken niet gesloopt zijn om te voorkomen dat de zonnepanelen zouden knappen. "De reden dat de daken zijn verwijderd, is omdat het vuur in de woningen zat, niet vanwege de zonnepanelen."