Dineren in een tram, op het water of in de lucht: 'Hoe gekker hoe beter'

Het lijkt erop dat een 'normaal' etentje bij de lokale bistro niet meer spannend genoeg is. Links en rechts ontstaan nieuwe concept-restaurants die een 'unieke beleving' aanbieden. Zo ook in Amsterdam, waar vanaf vandaag een tram-restaurant rondrijdt. "Als mensen nu uiteten gaan, willen ze écht uitpakken", zegt trendwatcher Vincent van Dijk.
De AmsterTram, Amsterdams eerste en eigen 'rijdende restauranttram', maakt vandaag zijn eerste 'testritje' door het centrum van Amsterdam. De tram is wat initiatiefnemer Suzanne Knegt betreft 'een fantastische manier om de stad te ontdekken'.
"Je gaat niet voor je plezier met de tram", vervolgt Knegt. "Maar als je er kan eten en drinken, dan wel."

En zo geschiedde: een Amsterdamse tram uit 1990 werd in samenwerking met de museumstichting omgebouwd. Er werd een kleine keuken in gebouwd, een wc geïnstalleerd en vandaag mogen de eerste culinaire liefhebbers een ritje maken. "De tram rijdt tweeënhalf uur door de stad, er is een vijfgangendiner met drank en onderweg laten we Amsterdam zien." Momenteel, als onderdeel van de startactie, kost het rijdende diner honderd euro per persoon.
'Gekke' restaurants
Zo'n rijdend restaurant zie je niet overal, maar is ook zeker niet de enige 'gekke' eetgelegenheid in Nederland. Zo is er een 'dinner in the sky', waarbij je met een hijskraan aan touwtjes de lucht in wordt gehesen terwijl je aan het eten bent, en kennen we allemaal de traditionele pannenkoekenboot.
Dat er steeds meer conceptrestaurants bij lijken te komen, verbaast trendwatcher Vincent van Dijk niet. "Je merkt dat mensen iets bijzonders willen ervaren, wat ze thuis niet kunnen krijgen." Dat uit zich in mensen die naar luxe michelin-restaurants gaan, maar ook in het bezoeken van 'iets heel geks of creatiefs'. Het middensegment van 'gewone' restaurants, waar je bijvoorbeeld kipsaté met friet en/of patat kan eten, verdwijnt volgens hem ook steeds meer uit het straatbeeld.
Bijkomend voordeel is volgens Van Dijk dat zo'n etentje in een tram leuk is om op bijvoorbeeld Instagram of TikTok te delen. "Iedereen wil zoiets gedaan hebben", zegt hij. Daar plaatst hij overigens ook een kanttekening bij, dat je het na één keer dan ook wel hebt gezien. "Het is niet iets wat je wekelijks doet."
Hype
Daar zit wat hem betreft ook het risico als het gaat om het houden van een restaurant. "Als ik horeca zou adviseren om ergens in te investeren, zou ik niet voor zo'n hype gaan", zegt de trendwatcher. "Zoiets gaat niet heel erg lang bestaan, maar ik snap wel dat ervoor wordt gekozen."
Zo ziet hij dat er steeds meer behoefte is aan kwalitatief eten, en bij creatieve concepten 'moet je uitkijken dat het eten niet teveel naar de achtergrond schuift'. Daarmee wil hij overigens niet impliceren dat het eten in de tram niet lekker is, aangezien hij er zelf nog niet is geweest. "Maar mensen zijn tegenwoordig erg kritisch."
Leuke herinnering
Suzanne Knegt maakt zich daar met haar tram geen zorgen om. "Ik hou ervan als dingen anders zijn dan normaal. Dat mensen zich deze ervaring lang zullen herinneren." Ze zag bij een vorig vergelijkbaar initiatief in Rotterdam ook dat veel bezoekers het tramrestaurant kozen om iets te vieren, zoals een verjaardag of jubileum.
Bovendien is haar idee naar eigen zeggen niet 'bedacht om gek te zijn'. "Het idee is geboren uit een passie voor trams, omdat het gewoon een prachtige manier is om de stad te zien." Een gewoon vaststaand restaurant zou ze ook een beetje saai vinden. "Dit is gewoon het mooiste."
Sommige restaurants proberen hun bezoekers wat bewuster te maken van wat ze precies eten. Zo moet je in het restaurant uit deze video je eigen kip slachten: