'Tienduizenden woningen'

Zorgen over brandgevaarlijke isolatie na verwoestende brand Didam

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPZorgen over brandgevaarlijke isolatie na verwoestende brand Didam
RTL

Nog tienduizenden woningen zijn bekleed met vergelijkbaar isolatiemateriaal als het huizenblok in Didam dat gisternacht werd verwoest door brand. Die brand was moeilijk te blussen door platen, jaren eerder aangebracht om de woningen beter te isoleren. Deskundigen zijn bezorgd.

Een hele klus voor de brandweer om die brand te blussen: dat was de eerste gedachte van Ruud van Herpen, hoogleraar brandveiligheid aan de TU Eindhoven, toen hij het brandende woningblok in Didam zag. Hij wijst op de 'isolerende schil' voor de huizen. "Het is isolatie die later wordt aangebracht op de woningen en is gemaakt van kunststof. Dat brandt mee en zorgt als het ware voor een extra brand, en ook nog op een vervelende plek", legt hij uit.

De brand in Didam begon op één huisnummer, zegt Johan Veldman van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Maar binnen korte tijd sloeg de brand over naar de naastgelegen woningen. "Dat de brand zich zo snel verspreidde, is opmerkelijk", zegt Veldman. Als oorzaak wijst hij ook op de isolerende schil: als die laag er niet had gezeten, was de brand niet zo snel geëscaleerd én had de brandweer makkelijker kunnen blussen.

Deze buurtbewoner zegt zich in zijn eigen huis niet meer veilig te voelen:

Buurtbewoners in Didam zijn ongerust over brandgevaar in hun woningen, na de verwoestende brand van gisteren in het dorp.

Bij een grote brand die bijna twee jaar geleden uitbrak in een woonwijk in Arnhem was sprake van hetzelfde probleem. Ook daar bemoeilijkte gevelisolatie het blussen. De verwoestende brand leidde tot de sloop van acht huizen. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem deed daarna een oproep. "Zorg ervoor dat deze tragische lessen zo snel mogelijk in wetten en regels gevangen worden", zei hij. "Die moeten niet voor niets zijn geweest."

De burgemeester van Montferland, waar Didam onder valt, laat vandaag ook weten dat verandering nodig is: "We moeten onze normen aanpassen aan de risico's van deze tijd."

Eerder spraken we een man die in één van de verwoeste huizen heeft gewoond:

Veel buurtbewoners in Didam komen vandaag kijken bij de woningen die zijn afgebrand. Een man woonde op nummer 6, één van de huizen die volledig is verwoest. 'Het is triest.'

Een woordvoerder van de Brandweer Nederland laat desgevraagd weten het 'van groot belang' te vinden dat er 'beter naar de risico’s wordt gekeken en of we die maatschappelijk acceptabel vinden'. De woordvoerder wijst erop dat we in Nederland in hoog tempo woningen bouwen én verduurzamen. "Anders zien we in de toekomst nog veel meer van dit soort branden met veel impact en mogelijk zelfs slachtoffers."

'Vijand voor de veiligheid'

De huidige bouwregelgeving 'past niet meer bij de realiteit van vandaag', zegt ze verder. "Door deze manier van snel isoleren kan een brand zich heel makkelijk verplaatsen en de gebruikte materialen zorgen voor veel rookontwikkeling. Dat is altijd een vijand voor de veiligheid van mensen. Veranderen van wet- en regelgeving is een langdurige kwestie, daarom willen wij graag in een vroeg stadium gezaghebbend adviseren. We moeten dringend een goede balans vinden tussen snelheid, duurzaamheid, en veiligheid en bespreken welke risico’s we als samenleving acceptabel vinden."

Hoogleraar Van Herpen ziet gelijkenissen tussen de brand in Arnhem en die in Didam. Hij zegt dat nog veel meer woningen een soortgelijke isolatieschil hebben. "Het helpt om woningen energiezuiniger te maken en is dus een populaire manier van isoleren." Exacte cijfers ontbreken, maar hij vermoedt dat de manier van na-isolatie op tienduizenden andere woningen is toegepast.

Ook het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het publiek kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg, zegt uit te gaan van 'tienduizenden woningen'.

De brandweer blust de brand in Arnhem in 2023.© ANP
De brandweer blust de brand in Arnhem in 2023.

Ondanks de eerdere oproep vanuit Gelderland mogen dit soort woningen nog steeds worden gebouwd. Dat laat een woordvoerder van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden aan RTL Nieuws weten. "De brand in Didam bewijst weer dat dit niet brandveilig is, maar er zijn helaas nog steeds geen aanpassingen aan het bouwbesluit. Het duurt zo'n vijf jaar zoiets aan te passen."

In onderzoek

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting zegt tegen RTL Nieuws: "Vooropgesteld, ik vind het vreselijk voor de mensen die getroffen zijn door de brand in Didam. Naar aanleiding van de eerdere brand in Arnhem vindt vervolgonderzoek plaats. Hierover zal ik de Kamer op korte termijn informeren. Op basis van dat onderzoek zal ik bezien of landelijke maatregen noodzakelijk zijn."

De grote brand in Didam brak in de nacht van maandag op dinsdag uit. Om de brandhaarden te bereiken, werden vier van de zes woningen in het blok gesloopt. De andere twee woningen raakten beschadigd. In het blok woonden 24 mensen, die hun huis nu kwijt zijn. De brandoorzaak is nog niet bekend. De politie zoekt getuigen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
WoningbrandBrandweerBrandenWoningisolatieGelderland