Voor het eerst onderzoek naar dieet wolf: 'Vooral zwijnen en edelherten in hun poep'

Wolven in Nederland eten vooral wilde hoefdieren zoals reeën, wilde zwijnen en edelherten. In gebieden waar deze dieren minder beschikbaar zijn, voeden wolven zich ook met runderen in het wild. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek naar de ontlasting van wolven in Nederland.
Het onderzoek bracht het voedingspatroon van wolven in 2023 in kaart. Uit de resultaten blijkt dat op de Veluwe wilde zwijnen (62 procent), reeën (56 procent) en edelherten (32 procent) de voornaamste prooidieren zijn. In Drenthe, waar vrijwel alleen reeën in het wild voorkomen, voeden wolven zich naast reeën ook met natuurrunderen die ingezet worden voor natuurbeheer en schapen.
'Opmerkelijk'
"Qua wilde hoefdieren is dit wel wat we verwachten", zegt hoofdonderzoeker Kevin Groen van Universiteit Leiden tegen RTL Nieuws. "Het was al wel bekend dat wolven natuurrunderen aanvallen in Drenthe."
De onderzoekers hebben elke maand gezocht naar de uitwerpselen van wolven in verschillende gebieden in Nederland. In totaal zijn 735 uitwerpselen van wolven onderzocht. Van de uitwerpselen zijn weer monsters gemaakt voor DNA-analyse.
"Over het algemeen eet de wolf wilde prooidieren. Maar daarnaast is het ook een opportunistische jager. Als hij een makkelijkere prooi tegenkomt, zoals een haas, dan zal hij daarvoor gaan", stelt Groen. "Ze hebben een groot aanpassingsvermogen."
Het onderzoek is volgens wolvenexpert Leo Linnartz belangrijk, omdat er nu beter beleid gemaakt kan worden. "Hoe meer je weet, hoe beter je kunt afstemmen op wat er daadwerkelijk gebeurt. In Drenthe zijn reeën de belangrijkste prooi. Edelherten en zwijnen zijn grote afwezigen. Je zou de edelherten in Drenthe terug kunnen laten keren, om wolven daar een bredere prooibasis te geven, zodat ze minder snel achter schapen aangaan."
Wolfwerende hekken
Linnartz pleit voor wolfwerende hekken. "Je moet het de wolf niet te makkelijk maken. Als je een raster van niets neerzet, leer je de wolf trucjes om daar omheen te gaan. Als een wolf een goed raster tegenkomt en goede kuddebeschermingshonden, dan wordt het voor hem veel moeilijker."
Soms komt het ook voor dat wolven schapen niet per se opeten, maar wel doden. "Het is natuurlijk gedrag van roofdieren, dat komt omdat ze in de natuur niet elke dag een prooi kunnen vangen. We zullen gehouden dieren echt beter moeten gaan beschermen."
Preventieve maatregelen
Weilanden kunnen ontoegankelijk gemaakt worden volgens Linnartz, zodat het een zeldzaamheid is dat schapen gedood worden. "Preventieve maatregelen zijn belangrijk, net zoals een kippenhok goed afsluiten tegen vossen en kleinere roofdieren. Ondanks dat een beeld wordt gecreëerd alsof het niet zou helpen, zijn wolfwerende rasters echt de beste verzekeringspolis tegen wolvenaanvallen op gehouden dieren."
Linnartz benadrukt dat dit soort maatregelen kunnen helpen met hoe de maatschappij samen met de wolf kan leven, zonder het dier af te schieten. Overigens besloot de rechtbank vorige week dat 'probleemwolven' wel doodgeschoten mogen worden voor de openbare veiligheid.
Vorige maand was er een incident met een hardloopster en een wolf op de Veluwe. Wat moet je eigenlijk doen als er ineens een wolf op je pad staat? Wolvenexpert Linnartz legt je dat in onderstaande video uit: