Als geld doneren het enige is dat je kunt doen: 'Positieve draai aan gevoel van machteloosheid'

Aan alles voel je dat je wilt helpen, maar eigenlijk kan dat niet. Zo voelen veel mensen zich waarschijnlijk over het drama dat zich heeft afgespeeld in Groningen, met de dood gevonden kinderen Jeffrey en Emma. Ongeveer 7000 mensen hebben dat gevoel omgezet in een donatie. Van enkele euro's tot maar liefst 1000 euro.
Binnen 24 uur tijd werd 116.425 euro ingezameld om de kinderen uit Beerta een waardig afscheid te geven.
"Mijn moederhart huilt, (...) in gedachten ben ik bij jullie", schrijft Irm Vereggen na het doneren. Mijn moederhart breekt! (...) Wij branden deze week een kaarsje voor de 2 engeltjes!", laat Vivianda Drogt als reactie achter op de website van de crowdfunding.
'Het gevoel proberen te stoppen'
"Mensen proberen zo een positieve draai te geven aan hun gevoel van machteloosheid", legt René Bekkers, hoogleraar filantropie uit. "Empathie is de allerbelangrijkste reden. Iedereen kan zich voorstellen dat het je eigen kinderen zouden kunnen zijn. Daarnaast is er een gevoel van onrechtvaardigheid en machteloosheid waar je niets meer aan kunt doen want het is al gebeurd. Wat dan wel kan: het gevoel proberen te stoppen door er een positieve draai aan te geven, door iets te doneren."
De lichamen van Jeffrey van 10 en Emma van 8 werden dinsdagavond gevonden in een auto in het water in Winschoten. Hun vader had hen zaterdagmiddag meegenomen. Sindsdien ontbrak ieder spoor. Er werd massaal naar ze gezocht en dinsdagavond vond de politie de drie lichamen.
Het hoogste bedrag, 1000 euro, is gedoneerd door Rieks Fieten. Aan de telefoon vertelt hij over de reden van zijn gulle gift. Hij was bijna zijn been verloren door een ongeluk. "Het ziekenhuis zei dat mijn been misschien geamputeerd moest worden. Toen heb ik gebeden tot God, als hij mijn been zou sparen zou ik iets doen voor een goed doel. Dit leek me wel een goed doel."
Het zit hem emotioneel hoog. "Ik heb er een bericht bij gezet: als er geld over is, is het misschien een goed idee twee bronzen vogeltjes op het graf te zetten. Dat geeft iets aparts."

Marleen Duit, de oprichter van de crowdfunding, is bezig met hoe het enorme bedrag besteed gaat worden. Ze begon de inzameling met toestemming van de familie. Duit is overdonderd door de opbrengst. Ze heeft contact met de gemeente Oldambt en uitvaartverzorger Monuta. Het is de bedoeling er snel een notaris bij te betrekken, vertelt ze aan RTL Nieuws.
"Het geld gaat naar de uitvaart, en we denken aan een gedenksteen en aan het tien jaar vooruit betalen van de grafrechten. Daarnaast weet ik via een familielid dat de moeder van de kinderen ook graag aan goede doelen wil doneren die de afgelopen dagen meegeholpen hebben."
Financieel in de knel
Nabestaanden krijgen soms onverwacht zeer hoge kosten voor hun kiezen waardoor ze financieel in de knel kunnen raken. Vooral als ze een dierbare verloren hebben na een ernstig geweldsmisdrijf is dat het geval, meldde Slachtofferhulp Nederland begin dit jaar. Regelingen die daarbij moeten helpen, schieten tekort volgens die organisatie.
Het is overigens nog niet bekend of Jeffrey en Emma door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren laten weten dat de doodsoorzaak van van de kinderen zeer waarschijnlijk verdrinking is. Wat er in de uren is gebeurd voordat de auto te water is geraakt, is nog niet duidelijk.