Defensie kijkt en luistert volop mee: nieuwe satelliet de ruimte in gestuurd
Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft om 23.30 uur gisteravond de eerste in een reeks nieuwe satellieten de ruimte in gelanceerd. "Er is eigenlijk altijd wel iets dat boven je hoofd hangt dat aan het kijken of luisteren is."
Twee jaar geleden kondigde het ministerie al aan flink in de eigen satellietcapaciteit te gaan investeren. Defensie had al drie kleinere satellieten. Daar komen er nu vier bij.
Tot nu toe beschikten vooral de Amerikanen over satellieten waarmee cruciale inlichtingen te vergaren zijn. Meer dan de helft van de satellieten is van hen. De nieuwe satelliet ging gisteravond laat per raket de lucht in, en werd gelanceerd vanuit Californië.
De ruimte in
Nu het Nederlandse ministerie van Defensie nieuwe eigen satellieten de ruimte in stuurt, is ons land minder afhankelijk van buitenlandse informatie. "Een bijzonder moment", zegt André Steur, Commandant Luchtstrijdkrachten. "We krijgen voor het eerst eigen ogen in de ruimte."
Eigen satellieten zijn belangrijk voor de militaire strategie, zegt Steur. "Je kunt eigenlijk veel sneller zien wat er gebeurt in de wereld en hoe je daar het best op kunt reageren. Defensie wil vooroplopen en dat doen we misschien ook wel ten opzichte van andere Europese landen. We zien hoe belangrijk dat is."
Bernard Buijs, hoofd van het Space Security Centre, vult aan: "We kunnen conflictgebieden in de gaten houden. We kunnen kijken waar troepenconcentraties en bepaald materieel zich bevinden. Ook kunnen we schade bekijken."
Nanosatelliet
In juni 2021 lanceerde Defensie voor het eerst een zogenoemde nanosatelliet. Die moest de radiocommunicatie verbeteren en informatie van radioverkeer in missiegebieden verzamelen. Ruim een jaar later volgde opnieuw een lancering.
In oktober dit jaar wordt een tweede satelliet van het Nederlandse ministerie van Defensie gelanceerd.
We maakten eerder al een video over de nieuwe satellieten van Defensie. In onderstaande video zie je hoe die ingezet zullen worden: