'Sterke afname' verkeersongelukken Amsterdam na verlagen maximumsnelheid naar 30 km/u

Amsterdam meldt 'een sterke afname' van het aantal verkeersongelukken op wegen waar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur is ingevoerd. Die maatregel geldt op zo'n 80 procent van de wegen in de hoofdstad sinds december 2023.
Op wegen waar de maximale snelheid van 30 is ingevoerd, daalde het aantal ongevallen waarbij ten minste één motorvoertuig betrokken is met 11 procent. In 2023 gebeurde dat nog 926 keer, in 2024 was het gedaald naar 823.
Ongelukken tussen motorvoertuigen en fietsers en voetgangers namen met 15 procent af.
Hulpdiensten niet langzamer
Een meerderheid van de weggebruikers houdt zich netjes aan de nieuwe maximumsnelheid, schrijft de gemeente: "63 procent van de automobilisten hield zich helemaal of bijna aan de nieuwe snelheid." Dat is ietsje meer dan het aantal Amsterdammers dat tevreden is over de maatregel: 60 procent.
Het verkeersgeluid op nieuwe 30-wegen is gemiddeld met 1,5 decibel afgenomen.
Ambulances en brandweer hebben 'geen merkbare vertraging' opgelopen door de aanpassing, blijkt uit een analyse van duizenden ritten. "Ook de gevolgen voor het openbaar vervoer zijn kleiner dan verwacht. Busritten duren van begin tot eindhalte gemiddeld 40 seconden langer, tramritten 10 seconden."
'Hoopgevend'
Opvallend: het aantal ongelukken met een bus of tram nam met 24 procent af.
Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer) toont zich tevreden over het eerste jaar: "30 rijden doen we voor meer verkeersveiligheid en we zien nu dat het werkt. Ik vind het hoopgevend dat we na een jaar op de nieuwe 30-wegen al 11 procent minder ongelukken hebben, terwijl we pas na een half jaar begonnen zijn met handhaven. Ik hoop dat deze trend zich voortzet: het zou echt fantastisch zijn als we komende jaren een verdere daling zien van de snelheid en de ongelukken."