Coevorden zwicht voor protesten inwoners: 14 gevluchte meisjes toch niet welkom
De gemeente Coevorden zet een streep door het voornemen om veertien tienermeisjes te huisvesten in de volkswijk Tuindorp. De afgelopen dagen protesteerden inwoners van de Drentse plaats tegen de komst van de meisjes, die allemaal statushouders zijn, met demonstraties en brandstichtingen. De gemeente zwicht daar nu voor.
Dat heeft de gemeente tijdens een speciale bijeenkomst aan inwoners meegedeeld. "Ik voel dat het in deze wijk niet goed gaat landen op dit moment. Het is een fijne en hartelijke wijk. Er wonen veel meer statushouders in de wijk en dat is geen probleem. Maar op dit moment voelt het vanwege de veiligheid niet verantwoord om deze meisjes op te vangen", zegt burgemeester Renze Bergsma.
De keuze om de meisjes toch niet op te vangen, neemt de burgemeester naar eigen zeggen 'met zeer gemengde gevoelens'. "Maar het allerbelangrijkst en meest zwaarwegende is dat wij de veiligheid van deze meisjes niet kunnen waarborgen op dit moment."
Het plan was dat de veertien meisjes, in de leeftijd tussen 15 en 18, voor langere tijd in de wijk Tuindorp zouden komen wonen. Ze zouden 24 uur per dag en 7 dagen per week onder begeleiding staan van jeugdhulp- en onderwijsorganisatie Elker.
Elker laat in een reactie weten 'geschokt en verdrietig' te zijn door het besluit van de gemeente. "Natuurlijk is er maar één keuze mogelijk als het gaat om de veiligheid van kinderen en onze medewerkers. Die mag nooit in het geding zijn. Als deze door de gemeente Coevorden niet gegarandeerd kan worden, dan rest slechts dit besluit." De organisatie zegt zich met tegenzin neer te leggen 'bij de ontstane situatie'.
Ook Nidos, verantwoordelijk voor de voogdij, opvang en begeleiding van jonge vluchtelingen die zonder hun ouders in Nederland verblijven, zegt 'verrast' te zijn door het besluit. "De gebeurtenissen van de afgelopen dagen zijn niet te rijmen met het creëren van een rustige plek waar deze jongeren hun leven kunnen opbouwen en hun veiligheid voorop staat. Het is treurig dat geweld en intimidatie door omwonenden doorslaggevend zijn. Uiteindelijk zijn de jongeren hier het meest de dupe van."
Bang voor jongens
In de plaats zijn al de hele week protesten gaande. Daarbij worden borden meegedragen met teksten als 'Genoeg is genoeg', 'Eigen mensen eerst' en 'We zijn het zat'. Ook werd een auto in brand gestoken en een ruit ingegooid bij een woning waarin de meisjes zouden gaan wonen.
Uit berichten van regionale media zoals RTV Drenthe blijkt dat bewoners voor de meisjes niet per se bang zijn, maar vrezen dat die uiteindelijk afgelost worden door jongens. Ook wordt er geklaagd dat de eigen kinderen van de bevolking moeite hebben een woning te vinden. Vrijkomende woningen toewijzen aan statushouders zou die zoektocht nog moeilijker maken.
Woensdag kondigde het gemeentebestuur een noodverordening af om de openbare orde beter te waarborgen. Ook is het verboden vuurwerk af te steken. Ondanks die verordening was het gisteravond weer onrustig. De ME werd ingezet om werkruimte voor de brandweer te creëren, zodat die een brand kon blussen. Er is niemand aangehouden.
Bewoners hadden eerder een bezwaarschrift ingediend tegen de plannen, maar een commissie verklaarde dat ongegrond. Een gemeentewoordvoerder noemde de sfeer waarin dat bezwaarschrift besproken werd 'grimmig'.
Overigens is er ook een tegengeluid te horen. Zo heeft iemand bij het plaatsnaambord een bordje opgehangen met de tekst: 'Waar iedereen welkom is'.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.