Militaire memorabilia NAVO-top massaal te koop op Marktplaats: 'Dicht bij Trump geweest'

Een handdoek met het NAVO-logo erop, gouden bedankmunten of de officiële NAVO-patches gedragen door militairen. Op Marktplaats worden allerlei items die zijn uitgegeven rondom de conferentie in Den Haag van eind juni te koop aangeboden.
Typ het woord NATO of NAVO in op Marktplaats en je vindt al snel tientallen advertenties van NAVO-items. Zoals die van Thom. Hij verkoopt de officiële herdenkingsmunt mét bijgevoegde bedankbrief, ondertekend door premier Dick Schoof en NAVO-baas Mark Rutte. Ook wordt de blauwe band met oranje strepen aangeboden die gedragen werd door politieagenten.
Maar verreweg de meeste aanbieders verkopen een officiële NATO-patch, gedragen door militairen tijdens de top. Kees bijvoorbeeld. Wat hij precies tijdens de top heeft gedaan, kan hij 'niet vertellen'. "Maar hij is dicht bij Trump geweest."
Het hoogste bod op de patch van Kees is inmiddels 60 euro.

De NAVO-top, gehouden op 24 en 25 juni in Den Haag, was de eerste ooit in Nederland georganiseerd. Zo'n 27.000 politieagenten en 5000 militairen werden ingezet om de top veilig te laten verlopen. Operatie Orange Shield werd daarmee de grootste veiligheidsoperatie in Nederland ooit.
Herinnering
Stefan was als agent in opleiding betrokken bij de operatie. Hij zoekt op Marktplaats juist naar iemand die hem de patch wil verkopen.
"Ik verzamel sinds kort voornamelijk politiepatches omdat ik zelf werkzaam ben bij de politie. Zo kocht ik recent een Hongaarse patch en eentje uit de DDR. Deze NAVO-patch wil ik graag hebben als aandenken omdat ik zelf heb meegeholpen."

Voor Stefan betekent de Nederlandse patch veel. "Maar omdat ik zelf dit werk doe, vind ik het ook leuk om buitenlandse patches te verzamelen. Dat geeft toch een gevoel van verbondenheid."
"Ruilen met collega's uit het buitenland is daarom nog leuker. Dan heb je er echt een herinnering aan. Ik ga volgende week de Nijmeegse Vierdaagse lopen en hoop daar patches te kunnen ruilen met buitenlandse collega's."
De band die agenten droegen tijdens de NAVO-top heeft Stefan inmiddels wel, gekregen van een collega. "Die doe ik niet weg."
Jeroen den Hertog van veilinghuis Heritage Auctions Europe begrijpt wel waarom er verzamelaars zijn die de NAVO-items willen hebben.
"In het buitenland zal er niet direct veel vraag naar zijn. Er zijn duizenden van die patches uitgegeven dus het gaat niet om een zeldzaam stuk. Maar verzamelen gaat ook om gevoel. En veel Nederlanders zullen toch een speciaal gevoel hebben bij de eerste Nederlandse NAVO-top."
Cashen
Volgens de taxateur is het voor de verkopers in ieder geval nu de beste tijd om te cashen. "De bedragen waar de patches nu voor weg gaan, 50 tot 100 euro, zijn relatief hoog. Dat komt omdat de top nu nog vers in ons geheugen ligt. Maar of het op de lange termijn ook een goede investering is, dat durf ik niet te zeggen."
Want volgens Den Hertog gaat het onderaan de streep uiteindelijk gewoon om vraag en aanbod. "In Nederland zie je bijvoorbeeld dat de vraag naar memorabilia uit de Tweede Wereldoorlog groot is. Die vraag stuwt de prijs omhoog. Ik verwacht niet dat dat met deze patches gaat gebeuren."
Zo verliep de grootste veiligheidsoperatie in Nederland ooit:
Mag het ook?
Morgen militairen de patches eigenlijk wel verkopen? Ja, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie, daar is niets op tegen.
"De patch is een gift vergelijkbaar met een kerstpakket. Daarom mogen mensen ermee doen wat ze willen. Als de patches onderdeel waren van het tenue, dan was het anders. De persoonsgebonden uitrusting is in bruikleen en moet na het dienstverband worden teruggegeven. De NAVO-patches zijn weliswaar in opdracht van Defensie geproduceerd, maar vervolgens verstrekt aan de militairen en daarmee privébezit geworden."
"In de Gedragscode is niet expliciet iets opgenomen over het verkopen van Defensiemiddelen, alleen over het gebruik van Defensiemiddelen voor privédoeleinden. Daarmee komt de verkoop eerder in de hoek van de integriteit terecht. Je kunt je afvragen of het netjes is."