Gemeenten mogen testen met maximumsnelheid voor fietsers

Gemeenten mogen als het aan het kabinet ligt vanaf volgend jaar gaan experimenteren met een maximumsnelheid of adviessnelheid op fietspaden. Dat staat in een nieuw meerjarenplan voor fietsveiligheid dat demissionair minister Robert Tieman (Infrastructuur, NSC) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Ook kunnen gemeentes onderzoeken of het de verkeersveiligheid ten goede komt als bijvoorbeeld elektrische bakfietsen waarmee goederen worden vervoerd, van het fietspad naar de rijbaan worden verplaatst.
Deze maatregelen kunnen wellicht helpen 'de massa- en snelheidsverschillen op het fietspad' te verminderen. Die zijn een belangrijke oorzaak van het grote aantal fietsongelukken.
Concrete wetgeving op dit vlak is nog niet in de maak, maar gemeenten kunnen er dus al wel mee experimenteren. Daar beginnen zij wat Tieman betreft snel mee. Aan de hand van de uitkomsten wordt bekeken of het nodig of zinvol is de verkeersregels overal aan te passen.
Het aantal ongelukken met fietsers zal sterk toenemen als het fietsbeleid ongewijzigd blijft, is de prognose tot 2040. Van alle verkeersdoden is 39 procent een fietser en bij ernstige gewonde verkeersslachtoffers zelfs 70 procent. Twee derde van deze laatste groep is boven de 60 jaar.
Fietshelm
Omdat de fiets een duurzaam vervoermiddel is en ook maatschappelijk belangrijk, zet het kabinet in op fietsveiligheid. Daarvoor zijn vijf nieuwe acties bedacht waarvoor 49 miljoen euro is vrijgemaakt. Naast minder snelheidsverschillen, moet het risico op vallen omlaag door trainingen. Ook riskant gedrag zoals opgevoerde elektrische fietsen en door rood rijden moet omlaag.
Daarnaast is het doel dat over tien jaar een kwart van de fietsers vrijwillig een fietshelm opzet. In 2023 was dat nog maar 4 procent.
Eerder deze week stemde de gemeenteraad in Enschede in met een voorstel om fatbikes in het centrum van de stad te verbieden. Toch is dat niet zo makkelijk, vertelden experts aan RTL Nieuws.
"Je kunt als gemeente besluiten dat er bijvoorbeeld in een specifiek park geen scootmobielen mogen komen", zei hoogleraarstaats- en bestuursrecht Geerten Boogaard. "Maar bij de fatbike ligt dat lastiger. Een rechter moet zich dan mogelijk buigen over de vraag of het terecht is dat in Enschede een onderscheid wordt gemaakt tussen een fatbike en de elektrische fiets van een oude vrouw."
Over het mogelijke verbod maakten we deze reportage: