Stuipen en bijna gestikt: waarschuwing om verkeerd gebruik verkoudheidsbalsem

Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. Zo dreigde een kind te stikken, nadat het balsem had ingeslikt.
In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
Achttien meldingen
Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum komen elk jaar ongeveer 40 tot 60 meldingen binnen over verkeerd gebruik van verkoudheidsbalsems. Lareb zegt de afgelopen jaren achttien meldingen te hebben gekregen van gezondheidsklachten na het gebruik ervan.
Er is geen sprake van een recente piek in het aantal meldingen, zegt Lareb. Het centrum wil mensen nog eens waarschuwen. In vrijwel al die gevallen ging het om kinderen van 7 maanden tot 3 jaar oud.
Een kindje kreeg balsem binnen via de teddybeer en kreeg stuipen. Ook ontstonden er bij een kind tweedegraads brandwonden door het smeren van knoflook in combinatie met verkoudheidsbalsem. Knoflook zelf kan ook irriterend voor de huid zijn, waarschuwt Lareb.
Weer een ander kind had per ongeluk balsem ingeslikt en maakte daardoor zoveel speeksel aan dat het dreigde te stikken. Het kind moest urenlang rechtop zitten om dat te voorkomen.
Lareb raadt aan om de balsems buiten bereik van kinderen te houden en ze niet op knuffels te smeren.
Bij een verkoudheid kun je beter niet je neus snuiten, waarschuwen KNO-artsen. In deze video leggen we je uit waarom dat is: