Gedood door ex-partner

Moord op vrouw in Gouda zoveelste geval van femicide: 'We moeten signalen serieus nemen'

Door Nabila Nazhat··Aangepast:
© ANPMoord op vrouw in Gouda zoveelste geval van femicide: 'We moeten signalen serieus nemen'
RTL

En wéér is er een vrouw gedood door haar ex-partner. Een 39-jarige vrouw werd dinsdag door haar ex vermoord op straat in Gouda, ondanks dat ze in een blijf-van-mijn-lijfhuis zat. "In alle gevallen van femicide waarbij de ex-partner de dader is, gaat het om mannen." Het gebeurt tientallen keren per jaar in ons land.

De ex-partner die eergisteren de vrouw vermoordde, was woedend op haar, zo blijkt uit zijn eigen berichten op sociale media. Dat kwam naar eigen zeggen omdat hij zijn kinderen niet kon zien. Die leidde tot een ongekend drama, waarbij de 39-jarige vrouw in Gouda werd doodgeschoten op straat. Haar jonge kinderen waren hier getuige van.

De ex-man sloeg daarna op de vlucht en werd na een urenlange zoektocht 's avonds zwaargewond aangetroffen in de duinen in Scheveningen. Korte tijd later overleed hij, de politie gaat daarbij uit van suïcide.

Eindpunt

Femicide is volgens stichting Fier de moord op een vrouw vanwege haar vrouw-zijn. Er heerst soms onduidelijkheid over wat het precies inhoudt en wanneer je ervan kan spreken. Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, definieert het als 'een van de meest extreme vormen van gendergerelateerd geweld'. Dat is geweld op grond van iemands gender, geslacht, genderidentiteit, seksuele oriëntatie of genderexpressie. Vrouwen en mensen van de lhbtiq-gemeenschap zijn hier vaker slachtoffer van.

Hulp nodig? Zoek contact met Veilig Thuis

Chat gratis en anoniem met een medewerker van Veilig Thuis voor advies.  De chat (via deze link te bereiken) is open van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur. Er is ook een telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is: 0800-2000. Bij direct gevaar, bel 112.

Bij femicide is vaak sprake van een machtspositie van de man en/of oefent de man controle uit op de vrouw. In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord, in totaal gaat het om 40 tot 50 vrouwen per jaar. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat het in tweederde van de gevallen (60 tot 70 procent) de partner of ex-partner de dader is.

Bij deze vorm van moord op vrouwen, 'binnen de relationele sfeer', gaat het om femicide. "Het is vaak het eindpunt van een proces bestaande uit macht, controle en psychische en fysieke mishandeling", zegt femicide-expert Gerda de Groot van Fier. 

Subtiele signalen

"Vaak beginnen dit soort relaties met subtiele signalen. Denk aan jaloezie, bezitterigheid, een snelle emotionele binding. Vrouwen beginnen zich steeds meer terug te trekken, laten minder snel van zich horen en verliezen steeds meer hun autonomie."

We moeten leren de signalen serieus te nemen, stelt De Groot. Niet alleen door de politie, maar ook door hulpinstanties en de directe omgeving. "Vrouwen moeten tijdig hulp kunnen zoeken, maar dat is niet altijd eenvoudig. Zomaar weggaan kan namelijk niet altijd."

In deze video leggen we meer uit over het herkennen van de signalen:

De 39-jarige vrouw die in Gouda is vermoord, deed begin vorige maand nog aangifte tegen haar ex-partner. Hij werd op 2 juni aangehouden wegens mishandeling van de vrouw en vuurwapenbezit. De 53-jarige man uit Eindhoven is op 5 juni voorgeleid aan de rechter-commissaris en twee weken vastgehouden voor vuurwapenbezit. De mishandeling kon niet worden bewezen. Na die twee weken kwam hij vrij. Afgelopen dinsdag, een maand later dus, doodde hij zijn ex-partner in Gouda. Zij zat daar in een blijf-van-mijn-lijf-huis.  

Gisteren bleek dat de man ook al eerder veroordeeld voor poging tot moord op een andere ex-vriendin. Voor poging tot moord op de vrouw en zware mishandeling van haar broer kreeg hij dertien jaar gevangenisstraf opgelegd.

Mannen

Volgens Universiteit Leiden gaat het in alle gevallen van femicide waarbij de ex-partner de dader is om mannen. Naast het serieuzer nemen van signalen, is het volgens De Groot ook belangrijk dat er meer aandacht komt voor de kant van de daders. "Veel van deze mannen kampen met eenzaamheid, met trauma's uit hun jeugd of een gebrek aan een sociaal netwerk. Ze doen vaak niet mee in de maatschappij en hebben meestal alleen hun relatie dat centraal staat in hun leven."

Ervaringsdeskundigen kunnen hierin een sleutelrol spelen, zegt De Groot, waardoor hulpverlening ook laagdrempelig moet worden. "Vaak gaan dit soort mannen niet uit zichzelf hulp zoeken bij instanties die ze nodig hebben."

Omwonenden reageerden gisteren geschokt op het drama in Gouda:

Buurtbewoners na doodschieten vrouw Gouda: 'Wat bezielt hem?'
Lees meer over
Link in bio

Laatste video's van RTL Nieuws

01:43
Orgel Joke (76) headliner op Zwarte Cross: 'Uit m'n comfortzone'
RTL Nieuws

Orgel Joke (76) headliner op Zwarte Cross: 'Uit m'n comfortzone'

  1. 00:53
    Trump heeft last van aderaandoening, onschuldige kwaal
    Gezwollen benen

    Trump heeft last van aderaandoening, onschuldige kwaal