Verkocht in meerdere supermarkten: NVWA waarschuwt voor listeriabacterie in gerookte zalm

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor een mogelijke besmetting met de listeriabacterie in gerookte zalmfilet van het Urker bedrijf Leroy Seafood Netherlands. Het gaat om verpakkingen van 200 gram met houdbaarheidsdata tot 3, 4, 5 en 8 augustus, die bij een groot aantal supermarkten in de schappen lagen.
De waarschuwing geldt voor zalm met lotnummers 25197 en 25199. Mensen die deze vis in huis hebben, wordt dringend aangeraden het product niet te eten, maar het terug te brengen naar de winkel.
De Listeria monocytogenes-bacterie kan in sommige gevallen een ernstige infectie veroorzaken.
Verkooppunten
De zalm werd verkocht bij onder meer Poiesz, Dirk, Hoogvliet, Plus, DekaMarkt, Boon's Markt, Spar en Vomar. Op de website van Leroy Seafood worden daarnaast ook Nettorama en Coop genoemd.
De vis zou ook via Picnic zijn verkocht, maar dan met het merk 'Vischmeesters'. Bij groothandel Sligro zou de vis zijn verkocht met de naam 'gerookte Noorse zalm'. De Sligro levert als groothandel onder meer aan de horeca. Deze filet heeft dezelfde lotcode als die waar de NVWA voor waarschuwt.
Gezondheidsrisico's
Volgens het RIVM lopen vooral ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en pasgeboren kinderen een risico. Bij hen kan listeriose leiden tot complicaties zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. In uitzonderlijke gevallen kan de infectie zelfs dodelijk zijn.
Gezonde mensen krijgen meestal alleen milde klachten zoals koorts, spierpijn of maag-darmproblemen. Consumenten die twijfelen of zij de betreffende zalm hebben gekocht, worden geadviseerd de verpakking te controleren op de houdbaarheidsdatum en lotcode, of contact op te nemen met de winkel waar het product is aangeschaft.