Moslims gemarteld en gehersenspoeld in Chinese 'heropvoedingskampen'
"Ik lig wakker tot de zon opkomt. Ik kan niet slapen. De herinnering blijft me dwarszitten." Omar Bekali is getraumatiseerd. Hij werd vanwege zijn islamitische geloof onder het mom van een 'heropvoeding' gemarteld en gehersenspoeld in een kamp in de Chinese provincie Xinjiang.
Bekali groeide op in Xinjiang, maar woont in Kazachstan en heeft inmiddels al jaren een Kazachs paspoort. Aangezien zijn ouders nog in de Chinese provincie wonen, besloot hij hen op te zoeken.
Een dag na aankomst stonden vijf gewapende politieagenten bij hem voor de deur om hem mee te nemen. Hij had niet het recht om zijn ouders of een advocaat te bellen, omdat hij een 'speciaal' geval was.
Kamp
Na vier maanden gevangenschap en marteling werd Bekali na een bezoek van een Kazachse minister 'vrijgelaten'. Maar hij mocht niet zomaar terug naar huis. Eerst moest hij naar het heropvoedingskamp, waar hij samen met 1000 anderen gehersenspoeld werd met de idealen en regels van de Chinese overheid.
Volgens Bekali was de psychologische druk 'enorm'. "Je moet jezelf bekritiseren, je eigen overtuigingen als kwaad bestempelen - en daarbij ook je eigen etnische groep", zegt hij.
Schreeuwen
Bekali zegt dat hij bijvoorbeeld voor elke maaltijd moest schreeuwen dat hij de Chinese Communistische Partij en president Xi Jinping dankbaar was. Hij kreeg urenlange lessen over waarom religie gevaarlijk is. Een andere vrouw vertelt dat zij zich moest verontschuldigen voor haar kledingstijl, haar gebeden en dat ze kinderen koranles had gegeven.
Bekali gehoorzaamde vanaf de eerste dag niet en moest daarom elke dag vijf uur achter elkaar tegen een muur staan. Een week later werd hij 24 uur opgesloten zonder eten. Na 20 dagen in het kamp wilde hij zelfmoord plegen.
Duidelijkheid
De kampen moeten er onder meer voor zorgen dat de moslimminderheden in Xinjiang niet in opstand komen. Het bestaan van de kampen is al langer bekend, zegt China-correspondent Sjoerd den Daas. "We weten inderdaad al langer dat ze er zijn. Maar nu is er ook meer bekend geworden over wat er in die kampen gebeurt. Dat wisten we hiervoor niet."
Den Daas zegt dat geloof niet de enige reden is voor opsluiting in een heropvoedingskamp: "Als je niet precies doet wat de regering van je wil, dan is er een kans dat je in zo'n kamp terechtkomt. Dat kan inderdaad je geloof zijn, maar je kunt ook gepakt worden omdat je een keer je telefoon niet opnam toen de politie belde. Daardoor ben je meteen verdacht."
Koppig
Met Bekali is het uiteindelijk goed afgelopen. Na acht maanden in gevangenschap te hebben gezeten, werd hij vrijgelaten door een politieagent die altijd aardig tegen hem was. De agent zei: "Je was te koppig, maar de aanpak van de overheid was onrechtvaardig."
In eerste instantie wilde Bekali het verhaal niet vertellen, omdat hij bang was dat zijn ouders en zus gevangen genomen zouden worden. Maar nog voordat zijn verhaal gepubliceerd werd, gebeurde dat al. Daarom kwam hij op zijn besluit terug: "Ik heb niets meer te verliezen."
Meer op rtlnieuws.nl: