'Snel helderheid'

Blok noemt berichten over moord journalist Khashoggi 'zeer, zeer ernstig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPBlok noemt berichten over moord journalist Khashoggi 'zeer, zeer ernstig'
RTL

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil eerst weten wat er precies is gebeurd met de verdwenen journalist Jamal Khashoggi voordat andere Nederlandse ministers afreizen naar Saoedi-Arabië. 

Dat zei Blok vanochtend in Luxemburg, voorafgaand aan overleg met collega-ministers. "Het is natuurlijk zuiver om eerst op tafel te krijgen wat onderzoekers hebben gevonden, en daarna een beslissing te nemen."

In het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul zou volgens de Turkse politie een journalist zijn vermoord. Jamal Khashoggi schreef kritisch over het regime in Saoedi-Arabië en vluchtte daarom vorig jaar naar Turkije.

'Gedood in consulaat'

Turkse onderzoekers hebben urenlang het consulaat van Saoedi-Arabie in Istanbul onderzocht. De Saoedische journalist Jamal Khashoggi stapte op 2 oktober in Istanbul het consulaat binnen om papieren voor zijn huwelijk te regelen. Hij is nooit meer teruggezien. 

De Turkse regering zou video- en audiobewijs hebben dat Khashoggi is gedood in het Saoedische consulaat in Istanbul.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bezoek Hoekstra

Volgens CNN komt Saoedi-Arabië binnenkort met een verklaring dat Khashoggi, die kritiek had op het Saoedische koningshuis, om het leven is gekomen bij een uit de hand gelopen ondervraging in het consulaat.

Volgende week bezoekt minister Wopke Hoekstra van Financiën een grote conferentie in Saoedi-Arabie. "Het is van belang dat het onderzoek snel helderheid geeft. De feiten waarover worden gesproken, zijn zeer, zeer ernstig", zegt Blok.

Afgelasten handelsmissie

In november staat een grote handelsmissie naar Saoedi-Arabië gepland. Blok wil nog niet vooruitlopen op het afgelasten van de reis.

"Ik begreep dat gisteren onderzoekers naar binnen zijn gegaan in het consulaat in Istanbul, dus ik wil heel graag snel weten wat daar gebeurd is."

'Journalist Khashoggi omgekomen bij ondervraging in consulaat'
Lees ook

'Journalist Khashoggi omgekomen bij ondervraging in consulaat'

Lees meer over
Stef BlokJamal KhashoggiMinisterie van Buitenlandse ZakenJournalistiekSaoedi-ArabiëTurkije