Rotterdamse rector: 'Aanhangers Gülen mogen doodstraf krijgen'
Ahmet Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam, stelt dat tegenstanders van de Turkse staat volgens de Koran de doodstraf mogen krijgen. Hij deed die uitspraak op de Turkse televisie en doelde op aanhangers van Gülen.
Akgündüz werd op de Turkse televisiezender AkitTV gebeld als rector van de Rotterdamse universiteit. Daarin werd hem gevraagd naar zijn mening over een zogenaamde 'Gülen-moskee' die onlangs in Duitsland zou zijn geopend.
Mislukte couppoging
In het gesprek dat ruim tien minuten duurde, verklaarde hij dat tegenstanders van de staat volgens de islam en de Koran de doodstraf mogen krijgen. Daarna zei hij dat de 'Gülen-beweging' schuldig is vanwege haar aandeel in de mislukte couppoging van 15 juli 2016 in Turkije en dat vanwege dit delict de aanhangers van Gülen gedood mogen worden.
De uitspraak zorgt voor boze reacties van onder anderen Gülen-aanhangers in Nederland zoals journalist Mehmet Cerit. Hij noemt de uitlatingen 'haatzaaierij'.
"Akgündüz zegt dat hij alleen verkondigt wat de islam zegt. Maar het heeft niet veel zin te gaan muggenziften over of hetgeen wat Akgündüz zegt klopt of niet", stelt Maurits Berger, hoogleraar islam en het Westen aan de Universiteit Leiden.
"In de islam bestaan namelijk twee opvattingen. Er is een groep die zegt dat er in de Koran staat dat de islam tegen onderdrukking is, dus dat je in opstand mag komen tegen een onderdrukkend regime. De andere groep zegt dat je juist moet gehoorzamen aan het gezag, dat in opstand komen verboden is, en dat je daar de doodstraf voor kan krijgen."
'Waar is hij mee bezig?'
Maar het is wel de vraag of Akgündüz deze uitspraken zomaar kan doen, als rector van een Nederlandse universiteit. Berger: "Het is een hoofd van een instelling die academisch pretendeert te zijn. Als je dan als rector zo gemakkelijk over de doodstraf praat, dan vraag ik me echt af waar je mee bezig bent."
Het is niet de eerste keer dat Akgündüz in het nieuws komt met zijn uitspraken. Toen hij in 2000 rector werd, kwam hij al direct in opspraak. Hij zei toen dat moslimmannen hun vrouwen mogen slaan. Vele uitspraken volgden, zo schold hij tegenstanders van Erdogan uit voor 'homo' en noemde hij Koerden 'honden'.
'Doe aangifte tegen hem'
In 2015 was de maat vol voor toenmalig minister van onderwijs Jet Bussemaker. "Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid", vond ze. De uitlatingen vond ze in strijd met de Nederlandse normen en waarden.
Vorig jaar werd er in maart, mede vanwege die uitspraken van Akgündüz, een wet aangenomen in de Eerste Kamer die bestuurders van particuliere instellingen opdraagt om ‘maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef’ te tonen. Nu, een jaar later, laat Akgündüz dus weer van zich horen.
Reactie Islamitische Universiteit Rotterdam
De Islamitische Universiteit Rotterdam heeft desgevraagd een persverklaring geschreven over de uitspraken van rector Akgündüz.
Daarin wordt gesteld dat Ahmet Akgündüz op de Turkse televisie een uitleg van de Koran gaf en geen standpunt innam over de huidige politieke of juridische situatie in Turkije.
Dat Akgündüz 'haat zou zaaien', wordt verworpen. "Dit is een volstrekt onjuiste en tendentieuze weergave van de opmerkingen."