Veldslag in Syrië

Aanval op laatste bolwerk IS: 'Gevecht tegen de meest geharde strijders'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPAanval op laatste bolwerk IS: 'Gevecht tegen de meest geharde strijders'
RTL

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben de aanval ingezet op het laatste bolwerk van Islamitische Staat in het oosten van Syrië. "Het gaat een zware dobber worden. Het gaat om de meest geharde en afgetrainde IS-strijders die in het gebied zitten", zegt correspondent Olaf Koens.

Het gebied waar nu gevochten wordt, bestrijkt een aantal vierkante kilometers, vlak bij de grens met Irak. "Het is een woestijngebied, met een aantal stadjes."

De IS-strijders zullen zich ondanks de militaire overmacht kranig verweren, verwacht Koens. "Ze zullen aanslagen plegen, terugschieten, alles proberen om de aanval tegen te houden. Het grootste probleem: ze zijn vaak niet bang om te sterven. Dat zijn de Koerdische aanvallers natuurlijk wel."

Coalitie tegen IS

Een SDF-official noemde de aanval 'de laatste veldslag' in SDF-gebied, bedoeld om 'de laatste restanten van de terroristische organisatie te elimineren'. De Koerdische strijders van SDF worden in hun strijd gesteund door Amerika en de internationale coalitie tegen IS, waaronder Nederland. 

De rol van de coalitie bij deze aanval is volgens Koens heel groot. "Denk aan de coördinatie vanuit de lucht, de bombardementen en de drones die worden ingezet."

Wat verder belangrijk is in deze strijd, is dat er een aantal zaken is waarover onderhandeld kan worden. "IS claimt dat ze krijgsgevangenen in het gebied vasthouden, onder wie de Britse fotograaf John Cantlie. Dat kan een belangrijke rol gaan spelen." 

'Door IS gegijzelde Britse journalist nog in leven'
Lees ook

'Door IS gegijzelde Britse journalist nog in leven'

Terugtrekking VS

De Amerikaanse president Donald Trump zei afgelopen week dat hij misschien al snel kan melden dat ook het laatste territorium van IS is heroverd en het kalifaat definitief ten einde is. Trump kondigde in december aan dat hij de 2000 Amerikaanse militairen gaat terughalen.

Na de verovering van Raqqa, de 'hoofdstad' van het IS-kalifaat, kreeg de SDF controle over steeds grotere delen Oost-Syrië. "Ooit was het Kalifaat zo groot als het Verenigd Koninkrijk. Nu heeft IS geen grondgebied meer in handen", zegt Koens.

De SDF hoopt eind februari het hele gebied op IS veroverd te hebben, maar waarschuwt dat de terreurorganisatie ook daarna nog een reële dreiging kan vormen.

Zonder grondgebied

Koens: "Het is niet het einde van de strijd. Je ziet het nu in Irak, waar IS al eerder volledig verslagen werd. Daar worden de tactieken gebruikt die al-Qaeda jaren daarvoor ook gebruikte: aanslagen plegen. Het is en blijft een terreurbeweging zonder grondgebied."

Niemand weet hoeveel aanhangers IS heeft. "Maar het zijn er duizenden. Velen hebben hun baard afgeschoren. Er is directe aansturing via ouderwetse communicatiemethoden."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dreiging Europa

Daarnaast blijft er ook dreiging van jihadisten die zich geïnspireerd voelen door IS. "Die worden niet zozeer centraal aangestuurd. Dat zie je vooral in Europese hoofdsteden."

Koens zegt bovendien dat niet uit te sluiten valt dat er over een aantal jaar weer een nieuwe terreurbeweging zal opstaan. "Je zag dat ook gebeuren nadat al-Qaeda was verslagen. Ik ben bang dat die nog erger, gemener en dodelijker zal zijn."

Lees meer over
Olaf KoensBurgeroorlog SyriëIslamitische StaatTerrorismeSyriëIrak