'Twijfels over vaccinaties gevaar voor volksgezondheid'
In Europa wordt zo veel getwijfeld aan de veiligheid en effectiviteit van vaccinaties dat het een gevaar voor de volksgezondheid begint te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse stichting Wellcome, waarvan de resultaten gisteren werden gepresenteerd.
Voor het wereldwijde onderzoek werden 140.000 mensen ondervraagd. In Europa blijkt de meeste scepsis over vaccinaties te bestaan, meldt NRC.
In Oost-Europa denkt maar 50 procent dat vaccinaties veilig zijn. In dat gebied vindt 65 procent dat ze effectief zijn, en 80 procent dat kinderen moeten worden ingeënt. In West-Europa zijn die percentages respectievelijk 59, 77 en 83. Opvallend is dat in Frankrijk het wantrouwen het grootst is. Daar denkt een op de drie mensen dat vaccinaties niet veilig zijn.
Groot contrast
De cijfers in Europa staan in groot contrast met de resultaten in gebieden als Oost-Afrika en Noord-Amerika, waar vaccinaties respectievelijk door 90 en 83 procent van de ondervraagden als effectief worden gezien.
'Rijke landen terughoudender'
"In ontwikkelingslanden, waar dodelijke ziektes als difterie, mazelen of kinkhoest vaker voorkomen, heb ik moeders uren in de rij zien staan om er zeker van te zijn dat hun kind wordt gevaccineerd", verklaart Seth Berkley, president van de hulporganisatie Vaccine Alliance, het verschil in The Guardian. "In rijkere landen, waar we niet langer de vreselijke effecten zien die deze voorkoombare ziektes kunnen hebben, zijn mensen terughoudender."
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de twijfels over vaccinaties in de top tien van grootste bedreigingen voor de volksgezondheid geplaatst, achter onder meer luchtvervuiling en klimaatverandering. De belangrijkste oorzaak voor de scepsis is volgens het rapport van Wellcome misinformatie op social media.