Cocaïnesmokkel

Levenslang voor drugscrimineel El Chapo

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPALevenslang voor drugscrimineel El Chapo
RTL

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft de rechtbank in New York bepaald. De 62-jarige Guzmán wordt opgesloten in de best beveiligde gevangenis van de Verenigde Staten, de Supermax in Florence, Colorado.

Guzmán was stichter van het drugskartel van Sinaloa, genoemd naar de noordwestelijke deelstaat waar hij vandaan komt. De Mexicaan was één van de belangrijkste figuren achter onder meer de smokkel van 1,2 miljoen kilo cocaïne naar de VS over een periode van een kwart eeuw.

Levenslang voor El Chapo, maar drugshandel bloeit: 'Geleerd van zijn fouten'
Lees ook

Levenslang voor El Chapo, maar drugshandel bloeit: 'Geleerd van zijn fouten'

Machtigste Mexicaanse drugscrimineel ooit

El Chapo ('de Korte') is naar schatting 1,60 meter lang en al van jongs af aan betrokken bij drugscriminaliteit. Hij werkte voor andere bendes tot hij in 1988 voor zichzelf begon. Hij geldt als de machtigste Mexicaanse drugscrimineel ooit. Tijdens zijn dagen als drugsbaron controleerde hij ongeveer een kwart van de cocaïne die naar de VS ging. Gedurende het proces, dat in november van start ging, is naar voren gebracht hoe buitengewoon wreed hij te werk ging.

Hij werd vanaf 1993 meerdere keren in Mexico gepakt en veroordeeld, maar wist te ontsnappen. Begin 2016 werd hij in Sinaloa weer gepakt en vervolgens uitgeleverd aan de VS.

Het proces tegen El Chapo ging in november van start.

ADX Supermax: het 'Alcatraz van the Rockies'

Alleen de grootste boeven die een groot veiligheidsrisico vormen, worden opgesloten in de ADX Supermax. De gevangenis is zo veilig en sober en ligt zo afgelegen dat het het 'Alcatraz van the Rockies' wordt genoemd.

De gebouwen van Supermax liggen in een oud mijnstadje, ongeveer twee uur rijden van het zuiden van de stad Denver. De meesten van de 400 gevangenen zijn 23 uur per dag alleen in een ruimte van 2,1 bij 3,7 meter. De vaste meubels zijn van gewapend beton. Gevangenen brengen in Supermax jaren door in eenzame opsluiting. Vaak gaan er dagen voorbij dat er 'maar een paar woorden met hen wordt gewisseld', stond in een rapport van Amnesty International. Eten en poepen gebeurt in dezelfde kleine cel.

El Chapo krijgt gezelschap van onder anderen unabomber Ted Kaczynski, Dzhokhar Tsarnaev die een aanslag op de Boston marathon pleegde en Zacarias Moussaoui, die werd veroordeeld voor de aanslagen op het WTC op 11 september 1993. 

De gevangenis in Florence vlak na de opening in 2015.© EPA
De gevangenis in Florence vlak na de opening in 2015.
Lees meer over
Joaquín GuzmánRechtszaakDrugshandelDrugsVerenigde Staten