Vijf vragen

Schietpartij na schietpartij in de VS: waar komt dat vandaan?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPSchietpartij na schietpartij in de VS: waar komt dat vandaan?
RTL

Een aanslag gisteren in El Paso, Texas, en in de nacht van zaterdag op zondag weer een bloedige schietpartij, nu in Dayton, Ohio. In totaal zeker 29 doden. Wat moeten we ervan denken? En vooral: wat nu? Vijf vragen aan correspondent Erik Mouthaan over de situatie in de VS.

1. Twee massale schietpartijen in 24 uur: is er iets aan de hand in de VS?

"Het was een tijd lang stil. Maar deze gebeurtenissen passen in de trend dat schietpartijen steeds vaker voorkomen. En het dodental per schietpartij neemt toe. De vijf meest dodelijke schietpartijen vonden plaats sinds 2006, het jaar dat ik hier correspondent werd." 

De verdachte op bewakingsbeelden in El Paso.© AFP
De verdachte op bewakingsbeelden in El Paso.

2. Waarom gebeurt dit zoveel in de VS?

"Het komt voornamelijk door de makkelijke beschikbaarheid van wapens die steeds dodelijker zijn. Er is ook een cultuur van woede en geweld, onder met name ontevreden witte mannen. De daders zijn bijna altijd blanke mannen. De laatste tijd zijn er zorgen over schutters die elkaar zouden 'aansteken' door middel van haatzaaiende manifesten, live video's via Facebook en een soort strijd om wie de geschiedenisboeken in kan gaan."

3. Wat is de kans dat de VS wapenbezit nu gaat inperken?

"Niet erg groot. De laatste keer dat op landelijk niveau geprobeerd werd de wapenwetten te hervormen was onder president Obama, na de moord op basisschoolleerlingen in Newtown. Maar dat werd geblokkeerd door Republikeinen. En die hebben nu de meerderheid in de machtige senaat."

"In een eerste reactie zei de Republikeinse president Trump niets over wapenbezit. Maar de strijd onder democraten over wie de uitdager van Trump wordt bij de verkiezingen, komt nu wel in het teken te staan van dit onderwerp."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

4. Willen Republikeinen hier niets aan doen?

"Zij zeggen: het ligt niet aan het geweer, het ligt aan de zieke geest van de dader. De machtige voorzitter van de senaatscommissie van Justitie stelt voor om het makkelijker te maken mensen op te sluiten of hun wapens af te pakken als er aanleiding is te denken dat ze radicaliseren."

5. En dus: maar weer 'bidden en gedenken'?

Ja. De gouverneur van Texas liet weten dat het te vroeg is om over politieke consequentie te praten: eerst maar herdenkingsbijeenkomsten beleggen.

In Texas en Ohio kwamen tientallen mensen om het leven.
Lees meer over
Aanslag El PasoVerenigde Staten