Geheime overheidsdocumenten

Rellen, medicijntekorten en torenhoge prijzen bij no-dealbrexit

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPRellen, medicijntekorten en torenhoge prijzen bij no-dealbrexit
RTL

De Britse regering heeft gisteravond de geheime overheidsdocumenten gepubliceerd waarin de gevolgen van een no-deal brexit beschreven worden. Het land kan rekenen op rellen, hogere voedsel- en benzineprijzen en medicijntekorten.

De regering werd deze week door het parlement gedwongen de documenten te publiceren. Operation Yellowhammer beschrijft in vijf pagina's hoe de situatie in Engeland er mogelijk uitziet na een no-deal brexit.

Britse regering verwacht grote voedseltekorten bij no-dealbrexit
Lees ook

Britse regering verwacht grote voedseltekorten bij no-dealbrexit

De gelijkenissen met het in augustus aan de Sunday Times gelekte overheidsdocument zijn volgens de BBC groot. Toen beweerde de regering echter dat er maar weinig klopte van de voorspelde medicijntekorten en hogere voedselprijzen.

'Worst case' of 'realistisch' scenario?

In die eerder gelekte documenten stond dat het om een 'realistisch scenario' ging, maar in de gisteren gepubliceerde documenten spreekt de regering van een 'worst case scenario'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wachten aan de grens

Als er een no-deal brexit komt, zullen vrachtwagens twee dagen aan de grens moeten wachten om Groot-Brittannië binnen te komen. Het kan tot drie maanden duren voordat die situatie zal zijn opgelost en momenteel is 85 procent van alle vervoerders niet klaar voor nieuwe douaneregels.

Medicijntekorten, hogere voedsel- en benzineprijzen

Als gevolg daarvan zullen er medicijntekorten ontstaan, zal er minder vers voedsel te koop zijn en zullen de prijzen van voedsel stijgen. "Mensen met lage inkomsten zullen relatief hard geraakt worden door de stijgende voedsel- en benzineprijzen", valt in het document te lezen.

Operation Yellowhammer beschrijft verder dat er na een no-deal brexit op meerdere plekken in Groot-Brittannië protesten plaats zullen vinden. Een groot deel van de politiemacht zal ingezet moeten worden om de publieke orde te bewaren.

Bedrijven die zakendoen met Europa krijgen te maken met hogere tarieven. Daardoor zullen ze volgens het document wellicht willen stoppen met zaken of de zwarte markt proberen te betreden.

Britse regering: 'geen toekomstvoorspelling'

De regering benadrukt dat het document geen toekomstvoorspelling is. "Er is alleen gebruikgemaakt van de term 'realistisch scenario' om enkele harde feiten te beschrijven, waarna telkens van een 'worst case scenario' is uitgegaan", meldt een overheidsfunctionaris aan The Guardian.

Parlementsleden verwijten de regering echter dat ze het in augustus gelekte document als 'onwaar' en 'achterhaald' afdeden, terwijl nu blijkt dat het wel degelijk om officiële overheidsdocumenten ging.

Lees meer over
Boris JohnsonBrexitGroot-Brittannië