301 nominaties

Wedkantoren: Greta Thunberg torenhoog favoriet voor Nobelprijs voor Vrede

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPWedkantoren: Greta Thunberg torenhoog favoriet voor Nobelprijs voor Vrede
RTL

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg geldt bij de wedkantoren als torenhoge favoriet voor de Nobelprijs van de Vrede. Wie een euro inzet op Thunberg krijgt bij winst 1.61 keer zijn inleg terug. Op enige afstand volgt de Ethiopische premier Abiy Ahmed. Hij werkt aan hervormingen in het door conflicten geteisterde land.

Andere kanshebbers zijn de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn toenaderingspogingen met Noord-Korea en stamhoofd Raoni Metuktire, die zich inzet voor behoud van het Amazoneregenwoud en de inheemse cultuur. Ook de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is voor haar verbindende toon na de bloedige aanslag in Christchurch een behoorlijke kanshebber. In totaal zijn er 301 kandidaten genomineerd voor de vredesprijs, 223 personen en 78 organisaties.

De grootste kanshebbers volgens de bookmakers:

Greta Thunberg1.61
Abiy Ahmed5
Raoni Metuktire9
Jacinda Ardern10

Bron: oddschecker.com

Het is overigens nog de vraag of Thunberg met haar inzet voor het klimaat wel in aanmerking komt voor de prijs, die wordt toegekend aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij de bevordering van de vrede. Ook haar jonge leeftijd zou niet in haar voordeel werken.

Het Zweedse onderzoeksinstituut voor vrede is desondanks optimistisch gestemd over de kansen van Thunberg. "Klimaatverandering is een onderwerp dat sterk verbonden is aan vrede en veiligheid. Wat zij het afgelopen jaar heeft bereikt, is ongekend", zegt de directeur.

De klimaatactiviste verwijt wereldleiders dat ze de broeigassen niet aanpakken. ''Hoe durven jullie? Jullie hebben mijn dromen gestolen.''

De Nobelprijs voor de Vrede bestaat uit een onderscheiding en een geldbedrag van 9 miljoen Zweedse kronen (ruim 940.000 euro). De Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai won de prijs in 2014 op 17-jarige leeftijd en is daarmee de jongste winnares tot nu toe.

Kritiek

In het verleden is er ook kritiek geweest op de keuze van de winnaars. In 1973 won de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger de prijs. Hij was verantwoordelijk voor de bombardementen op Cambodja in 1969 en 1970 waarbij circa 800.000 burgers werden gedood.

In 1994 werd de prijs toegekend aan onder anderen Yasser Arafat, die later door onder meer Israël van terrorisme werd beschuldigd. In 2009, ging de prijs naar de Amerikaanse president Barack Obama die na zijn eerste negen maanden in het Witte Huis weliswaar veel goede intenties had uitgesproken maar nog weinig had bereikt. 

De Ethiopische premier Abiy Ahmed© AFP
De Ethiopische premier Abiy Ahmed
Stamhoofd Raoni Metuktire© AFP
Stamhoofd Raoni Metuktire
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern© EPA
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern