Buitenland

Top in Davos: vijf dagen praten over klimaat, diversiteit en arbeidsmarkt

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPTop in Davos: vijf dagen praten over klimaat, diversiteit en arbeidsmarkt
RTL

Bijna 3000 kopstukken uit de wetenschap, cultuur, de politiek en het bedrijfsleven zijn deze week in het Zwitserse Davos. Onder anderen Donald Trump, Angela Merkel, Christine Lagarde en Greta Thunberg zijn aanwezig.

Tussen de besneeuwde Alpentoppen gaat gepraat worden over oplossingen voor het klimaatprobleem, vergrijzing, ongelijkheid en de gevolgen van technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. 

Talloze praatsessies

Officieel begint het congres pas morgen, dan starten om acht uur 's ochtends de eerste praatsessies. Vanmiddag geeft het IMF eerst hun verwachting over de wereldeconomie dit jaar. 

DSM 'doet' Davos al jaren: 'Zo ontmoet je mensen buiten je netwerk'
Lees ook

DSM 'doet' Davos al jaren: 'Zo ontmoet je mensen buiten je netwerk'

In totaal zijn er bijna 3000 deelnemers, uit 117 landen. Van de deelnemers komen er 69 uit Nederland, en dat zijn overwegend mannen. Daarmee loopt Nederland achter ten opzichte van het gemiddelde: bijna een kwart van de deelnemers is vrouw. 

Dat is volgens de organisatie niet alleen een probleem voor het World Economic Forum, zoals het congres officieel heet, maar voor leiderschap wereldwijd in z'n algemeenheid. 

"Iedereen is welkom", volgens de organisatie. Maar de beveiliging is wel streng.© EPA
"Iedereen is welkom", volgens de organisatie. Maar de beveiliging is wel streng.

Ook opmerkelijk: uit de financiële sector komen de meeste deelnemers, 543 in totaal. De publieke zaak is met 410 deelnemers daarna het meest aanwezig. De kunst- en sportwereld zijn met in totaal 29 afgevaardigden het minst vertegenwoordigd. Zij spreken op in totaal 211 sessies, uitgesmeerd over de vijf dagen. 

De organisatie wil het beeld van onderonsje voor grijze rijke miljardairs nadrukkelijk ontkrachten, maar er zijn 117 miljardairs aanwezig volgens persbureau Bloomberg.

Onder hen onder meer de Amerikaanse zakenbankier Jamie Dimon, die het evenement ooit omschreef als een plek waar 'miljardairs aan miljonairs vertellen hoe de middenklasse zich voelt'. 

Economische ongelijkheid

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib grijpt het evenement dan ook aan om aandacht te vragen voor economische ongelijkheid. Een groep van ruim 2000 miljardairs heeft meer geld dan 60 procent van de wereldbevolking, concludeert Oxfam in een rapport op basis van onder meer de miljardairslijst van tijdschrift Forbes en Credit Suisse Research. 

Het verschil tussen arm en rijk is in het afgelopen jaar volgens Oxfam alleen maar groter geworden. Dat komt vooral omdat er meer miljardairs zijn bijgekomen, want het aantal mensen dat in extreme armoede leefde daalde tot ongeveer 735 miljoen. 

Arme vrouwen en meisjes

Vooral vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden zijn de dupe: zij 'worden zwaar benadeeld door het huidige economische systeem'. Dat komt, stelt Oxfam, omdat vrouwen in ontwikkelingslanden vooral koken, het huishouden runnen en zorgen voor ouderen en kinderen. Hoe belangrijk ook, ze houden hierdoor geen tijd over om een opleiding te volgen of te werken. 

Lees meer over
Greta ThunbergDonald TrumpChristine LagardeDSMOxfam NovibIMFArmoedeRijkdomPolitiekBuitenlandse politiekKlimaatKlimaatveranderingVergrijzingArbeidsmarktInkomensongelijkheidZwitserland