Buitenland

Britten willen visrechten Europese vissers afpakken

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© AFPBritten willen visrechten Europese vissers afpakken
RTL

De regering Johnson wil de automatische rechten afpakken die Europese vissers hebben om in Britse wateren te vissen. Met een wet willen de Britten de controle terug over wie er vist in hun wateren. 

Vandaag wordt het wetsvoorstel ingebracht in het parlement, meldt het ministerie voor Milieu, Voedsel en Landbouw. Met de stap nemen de Britten alvast hun positie in voor de onderhandelingen over de relatie met de EU die volgende week van start zullen gaan.

Vrijdag is de laatste dag van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie, in de komende elf maanden zal onderhandeld worden over een handelsdeal tussen het VK en de EU. 

Baas over eigen vis

Een heikel punt tijdens die onderhandelingen is welke vissers onder welke voorwaarden waar mogen vissen. Een van de grote voordelen van 'take back control' waarmee de brexitcampagne is gevoerd is dat Britse vissers minder te duchten hebben van de concurrentie van het Europese vasteland. 

Met het aannemen van de wet verlaten de Britten het Gemeenschappelijke Visbeleid van de EU en eigent het VK zich het recht toe zelf de regels te bepalen in hun territoriale wateren. 

Regel één zou zijn om vissers uit de EU het recht in Britse wateren te vissen af te nemen. Vissers van buiten het VK moeten een vergunning aanvragen om er te mogen vissen en zich houden aan Britse regelgeving. 

Een Britse visser aan het werk op de Noordzee.© AFP
Een Britse visser aan het werk op de Noordzee.

Financiële sector op tweede plan

De stap gaat in tegen de wens van de EU, die wil dat vissers van het Europese vasteland zonder hindernissen kunnen blijven vissen op de rijke Britse visgronden. Het Britse plan zal dan ook gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de financiële sector.

In de onderhandelingen die gevoerd gaan worden, moeten ook afspraken gemaakt worden over de voorwaarden waar financiële instellingen aan moeten voldoen die in Londen en de EU actief zijn.

De hoop was dat premier Boris Johnson prioriteit zou geven aan de belangen van de financiële sector in de handelsonderhandelingen, schrijft persbureau Reuters. Het is namelijk het grootste Britse exportproduct en de belangrijkste bron van belastinginkomsten uit het bedrijfsleven. 

Lees meer over
Boris JohnsonEuropese UnieBrexit