Extra uitzending

Dit wilden jullie weten over het coronavirus – en dit zijn de antwoorden

Door RTL NIeuws··Aangepast:
© GettyImagesDit wilden jullie weten over het coronavirus – en dit zijn de antwoorden
RTL

Hoe groot is de kans dat het coronavirus in ons land toeslaat? Zijn pakketjes uit China gevaarlijk? En lopen huisdieren eigenlijk een risico? Het is een greep uit de vele vragen die kijkers stelden tijdens onze extra uitzending die volledig in het teken stond van het coronavirus.

Ruim 40 minuten lang hebben experts tijdens deze speciale uitzending kijkersvragen beantwoord over de uitbraak van het dodelijke virus. Er kwamen in totaal meer dan duizend vragen binnen.  

Deskundigen prof. dr. Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, en prof. dr. Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie, beantwoordden de vragen. De belangrijkste zetten we voor je op een rij:

1. Waarom die ophef over het virus, is het echt zo erg?

Timen (RIVM): "We staan aan het begin van een uitbraak van een nieuw virus. Iedereen kan besmet raken. Er zijn tot nu toe 171 mensen overleden. Maar dat betekent niet dat je je nu grote zorgen moet maken. Het virus is nog niet in Nederland en we zijn goed voorbereid."

Viroloog Snijder: "Het grootste probleem is nu om in te schatten hoe ernstig het ziektebeeld is. Het sterftecijfer zakt nu in, maar iedereen kan besmet raken met dit virus. De SARS-uitbraak in 2002 duurde zes maanden, we hebben nu in een maand tijd net zoveel gevallen als in totaal met SARS."

Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, en professor Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie.
Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, en professor Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie.

2. Hoe weet je dat je het virus hebt?

Snijder: "Het is lastig om zonder goed onderzoek een onderscheid te maken. Koorts, hoesten, verkoudheid; het zijn symptomen die ook bij griep voorkomen. Tests in laboratoria moeten uiteindelijk vaststellen of iemand daadwerkelijk het coronavirus heeft."

Timen: "Er is nu nog geen reden om aan te nemen dat het virus in Nederland is. In Europa zijn tot nu toe tien patiënten bekend. De kans op griep is nu talloze keren groter. De grote meerderheid van de patiënten zit in China."

3. Kun je nog wel sushi of Chinees eten?

Snijder: "Dat lijkt me absoluut geen probleem. Allereerst is veel van dit eten niet uit China afkomstig. Het lijkt me dus vergezocht om nu te stoppen met sushi eten. Bovendien overleeft het virus niet; omdat veel eten verhit en behandeld is."

De extra uitzending waarin we dieper ingaan op de vragen die leven over het coronavirus.

4. Hoe groot is de kans dat het virus naar Nederland komt?

Timen: "Het is reëel om te denken dat het virus ons land zal bereiken. Maar: geen zorgen, we zijn voorbereid om snel de juiste maatregelen te nemen. We hebben veel ervaring met SARS en ebola. Laboratoria hebben de kennis op zak, artsen staan klaar. En we hebben richtlijnen hoe ziekenhuizen eventueel patiënten kunnen opnemen om te voorkomen dat het overslaat. Achter de schermen is heel hard gewerkt."

"Wij vinden het ook spannend. Het is een nieuw virus. Ik snap dat mensen het ook spannend vinden. Het is een uitdaging. Maar nogmaals: dat is geen reden om je zorgen te maken."

5. Kun je nog reizen naar Azië?

RTL Nieuws-verslaggever Betty Glas zocht het uit: "Het ministerie raadt reizigers af nog langer naar de Chinese provincie Hubei te gaan, waar ook Wuhan ligt, de stad waar het nieuwe coronavirus zijn oorsprong heeft. Reizen door andere delen van China moeten alleen worden gemaakt als het noodzakelijk is. In Thailand zijn momenteel 14 mensen besmet. Er is voordat land nog geen negatief reisadvies."

De kaart die hoort bij het herziene reisadvies voor China.
De kaart die hoort bij het herziene reisadvies voor China.

6. Als je pakketjes bestelt uit China, loop je dan ook risico?

Viroloog Eric Snijder: "Het virus valt buiten het lichaam snel uit elkaar en kan dan niet overleven. De kans dat er in een pakje zoveel virussen zitten en dat die ook nog eens intact blijven, is dus extreem klein."

7. Hoe kun je je het best beschermen? Met mondkapjes?

Snijder: "Die mondkapjes doen weinig. Het virus is zo klein dat het gewoon door het mondkapje heengaat. Je handen wassen is veel belangrijker."

Timen: "Het RIVM raadt zeker niet aan om in de openbare ruimte mondkapjes te gaan gebruiken. Dat geeft bijna geen meerwaarde. Je kunt veel beter je handen goed wassen met warm water en zeep. Of met een desinfecterende handgel."

8. Word je heel erg ziek als je het virus krijgt?

Timen: "De meeste mensen genezen van het virus zonder klachten. Daarna ben je levenslang beschermd tegen het virus. Van de 100 mensen die ziek worden, overlijden er 2. De rest geneest."

"Over het algemeen overlijden oudere mensen die al onderliggende kwalen hebben. Het lichaam moet het virus zelf klaren. Er is nu dus geen behandeling. We kunnen zieke mensen alleen ondersteunen, bijvoorbeeld met beademen."

9. Loopt mijn huisdier gevaar?

"Coronavirussen komen ook bij dieren voor. Maar de kans dat het virus van een mens op een dier overslaat, is heel klein. Je hoeft je geen zorgen te maken over je huisdier", zegt Timen. 

Lees meer over
RIVMCoronavirusGezondheidVirusziekte