Geen kant op

Nederlanders wekenlang vast in Nieuw-Zeeland door lockdown

Door Tjeerd Wiersma··Aangepast:
© RTL NieuwsNederlanders wekenlang vast in Nieuw-Zeeland door lockdown
RTL

Zojuist is Nieuw-Zeeland voor minimaal vier weken 'op slot' gegaan, in de strijd tegen het coronavirus. Dat treft ook de naar schatting honderden Nederlanders die er op vakantie zijn. "Als dit straks voorbij is, hoef ik voorlopig niet meer naar het buitenland."

In een poging het coronavirus te beheersen neemt premier Jacinda Ardern geen halve maatregelen. Eerder deze maand kondigde ze de 'strengste reisbeperkingen ter wereld' aan, begin deze week besloot ze het hele land 'op slot' te doen. "In Italië begon het ook met enkele besmettingen", vertelde de premier. "Wij hebben nu nog een kans om dit virus in te dammen." Het aantal besmettingen in Nieuw-Zeeland is de afgelopen tijd opgelopen tot ruim tweehonderd.

Helikopterpiloot vliegt quarantaine-weigerende toeristen naar politie
Lees ook

Helikopterpiloot vliegt quarantaine-weigerende toeristen naar politie

Iedereen thuis

"De komende tien dagen zal dat aantal fors oplopen", voorspelde ze. "Maar als iedereen de komende weken thuis blijft, hebben we een kans covid-19 in te dammen."

Noodtoestand

Essentiële diensten (zoals supermarkten en apotheken) blijven open en mensen in cruciale beroepen mogen blijven werken, maar verder gaat Nieuw-Zeeland vier weken lang op slot.

Om de aangekondigde maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 kracht bij te zetten, heeft de Nieuw-Zeelandse overheid de noodtoestand aangekondigd. Die blijft de komende zeven dagen van kracht.

In een noodtoestand kunnen wetten gemakkelijk veranderd worden, is het Nieuw-Zeelandse leger inzetbaar en mogen wegen worden afgesloten.

Honderden gestrande Nederlanders

Die beperkingen treffen ook de honderden Nederlanders die verspreid over het land op vakantie zijn. Veel van de gestrande Nederlanders waren al dagen in de weer om een vliegticket terug naar Nederland te boeken.

Marijke en haar gezin in Tauranga, bij het verre familielid dat ze heeft opgevangen.© RTL Nieuws
Marijke en haar gezin in Tauranga, bij het verre familielid dat ze heeft opgevangen.

'Niets was zeker'

De 34-jarige Marijke is samen met haar vriend en zoontje van anderhalf ruim vijf weken op reis door Nieuw-Zeeland. Al een dikke week probeert het gezin een terugreis naar Nederland te organiseren.

Dat was gelukt, de drie zouden gisteren via Dubai huiswaarts keren. "Maar ik was zenuwachtig of het wel door zou gaan", vertelt Marijke. "Omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken, de reisorganisatie en de luchtvaartmaatschappij allemaal verschillende informatie gaven."

'Ons zoontje werd helemaal hyper'

Haar angst bleek terecht, want de vlucht werd op het laatste moment geannuleerd. Het gezin zat toen op een hotelkamer. "Ik dacht: als we hier moeten blijven, word ik hartstikke gek. Ons zoontje, dat al vijf weken veel buiten was geweest, werd ook helemaal hyper", vertelt Marijke.

Uiteindelijk bood een ver familielid aan om het gezin voor de komende vier weken op te vangen. "Als dit straks voorbij is, hoef ik voorlopig niet meer naar het buitenland", grapt Marijke. Intussen hoopt ze op een repatriëringsvlucht voor Nederlanders.

Mirna en Niels in Nieuw-Zeeland.© RTL Nieuws
Mirna en Niels in Nieuw-Zeeland.

Vader ligt met corona in ziekenhuis

Wie ook hopen op een snelle terugvlucht, zijn Mirna (23) en Niels (23). Het stel is al vier maanden op reis maar zag vorige week hoe snel de situatie veranderde. Ze probeerden op allerlei manieren een terugvlucht te boeken, maar liepen telkens vast. Nu zitten ze in een vakantiehuisje in Christchurch.

De twee willen met name graag terug naar Nederland vanwege Niels' vader, die besmet is met het coronavirus. Een week geleden is hij opgenomen in het ziekenhuis.

"Dan wil je natuurlijk bij je gezin zijn", vertelt Niels aan de telefoon. Inmiddels is de vader van Niels overgeplaatst naar een ziekenhuis in Assen, omdat de Brabantse ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten niet aankunnen.

Premier Mark Rutte bezocht vanmiddag het Erasmus MC in Rotterdam. De afgelopen dagen zijn daar tientallen kamers omgebouwd tot intensive care-kamers.

Niemand mag op bezoek

"Niemand mag bij hem op bezoek komen, maar de rest van het gezin kan natuurlijk wel samen zijn", zegt Niels. "Ik zit nu letterlijk aan de andere kant van de wereld." Geen van zijn andere familieleden heeft het coronavirus vooralsnog opgelopen.

Volgens Niels en Mirna is de Nederlandse ambassade in Wellington druk in de weer om een terugvlucht naar Nederland te organiseren. "Als die er komt, hebben wij goede hoop op een plekje. Ze zijn op de ambassade heel begripvol en hopen snel een oplossing te hebben."

Camille met haar ouders in Nieuw-Zeeland.© RTL Nieuws
Camille met haar ouders in Nieuw-Zeeland.

'Hier geen bevoegdheid als arts'

Camille (32) is arts in opleiding en samen met haar ouders gestrand in Nieuw-Zeeland. Hoewel ze begrijpt dat de gevolgen voor Nederlanders groot zijn, is ze blij met de rigoureuze maatregelen.

"Zoveel kennis over dit virus ontbreekt nu nog. Door deze maatregelen wordt de verspreiding effectief tegengegaan", vertelt ze vanuit een appartementje in Auckland. "Ik zou hier graag iets willen doen, maar heb in Nieuw-Zeeland helaas geen bevoegdheden als arts."

Winter voor de deur

Bij het drastische besluit van Ardern speelt ongetwijfeld mee dat de winter in Nieuw-Zeeland voor de deur staat. De jaarlijks terugkerende griep is voor het zorgsysteem in Nieuw-Zeeland al belastend genoeg.

Een uitbraak van het coronavirus zou aan duizenden Nieuw-Zeelanders het leven kunnen kosten, rekende de premier voor. "Dat is een risico dat ik niet wil en kan nemen."

In heel de wereld ligt een groot deel van het sociale leven plat. Maar in Australië is er op sommige plekken weinig te merken van de coronacrisis. Het beroemde Bondi Beach is afgeladen.
Lees meer over
Jacinda ArdernMinisterie van Buitenlandse ZakenCoronavirusVirusziekteReizenReisadviesVakantieNieuw-Zeeland