Hydroxychloroquine

Vaccin-expert VS: ontslagen om afraden 'coronamedicijn' Trump

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPVaccin-expert VS: ontslagen om afraden 'coronamedicijn' Trump
RTL

Een hoge Amerikaanse functionaris die leiding gaf aan de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus zegt dat hij is ontslagen omdat hij het gebruik van hydroxychloroquine als medicijn ontmoedigde. President Trump prees het middel juist aan.

Rick Bright werd dinsdag uit zijn functie gezet als directeur van de federale overheidsdienst die toeziet op het onderzoek naar een vaccin en farmaceutische bedrijven ondersteunt bij de ontwikkeling daarvan. Hij heeft een "kleinere rol" gekregen binnen de NIH, een andere federale gezondheidsinstelling.

'Wetenschap moet leidend zijn'

"Ik laat van me horen omdat ik vind dat wetenschap, en niet politiek of vriendjespolitiek, leidend moet zijn in het bestrijden van het virus", zegt Bright in een verklaring. "Ik was tegen het financieren van mogelijke gevaarlijke middelen die werden gepromoot door hen met politieke connecties."

Volgens Bright ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor de werking van hydroxychloroquine. Trump maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse overheid het middel toevoegt aan de nationale voorraad en dat een aantal coronapatiënten het krijgt toegediend. Experts hebben eerder twijfels geuit over de werking van het middel.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bright werpt zich nu op als klokkenluider en wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de politieke druk die volgens hem op hem en zijn collega's werd uitgevoerd. "Blindelings het gebruik van onbewezen middelen aanprijzen kan rampzalig zijn en tot ontelbaar meer doden leiden."

Ernstige risico's voor patiënten 

"Hoewel ik bereid ben om alle opties te bekijken en 'out of the box' te denken voor effectieve behandelingen, heb ik me terecht verzet tegen pogingen om op verzoek een onbewezen medicijn aan het Amerikaanse publiek te leveren", stelt Bright. "Aan deze medicijnen zijn mogelijk ernstige risico's verbonden, waaronder een verhoogde mortaliteit die is waargenomen in enkele recente onderzoeken bij patiënten met Covid-19."

Inspectie: oud-malariamedicijn niet voorschrijven als preventief middel
Lees ook

Inspectie: oud-malariamedicijn niet voorschrijven als preventief middel

Lees meer over
Donald TrumpCoronavirusVerenigde Staten