Situatie VS

Democraten en Republikeinen akkoord over reddingsplan Amerikaanse economie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesDemocraten en Republikeinen akkoord over reddingsplan Amerikaanse economie
RTL

In de Verenigde Staten zijn de Democraten en Republikeinen het eens geworden over een reddingsplan van 484 miljard dollar voor de Amerikaanse economie. Intussen meldt president Trump dat 'we heel dichtbij een vaccin zijn' en uit hij zijn frustratie met de gouverneur van de staat Georgia, waar bedrijven mogen openen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het coronasteunpakket van 484 miljard dollar (448 miljard euro) bijna unaniem goedgekeurd. 388 leden stemden voor, slechts 5 leden stemden tegen. Eerder stemde de Amerikaanse Senaat al unaniem in met de wet.

President Trump heeft ook laten weten voorstander te zijn van de maatregelen. Het is het vierde coronasteunpakket dat door het Congres is geloodst, samen zijn die goed voor bijna 3 biljoen dollar.

Coronasteunpakket

Het nieuwe steunpakket maakt meer geld vrij voor leningen aan kleine bedrijven die getroffen zijn door de virusuitbraak. Ook komt er meer geld voor virustests en ziekenhuizen die overspoeld worden met coronapatiënten.

Boris Johnson volgens Britse media 'volgende week weer aan het werk'
Lees ook

Boris Johnson volgens Britse media 'volgende week weer aan het werk'

Terwijl er in het Huis van Afgevaardigden gestemd werd, gaf president Trump zijn dagelijkse persconferentie.

'Dichtbij een vaccin'

Daarin vertelt hij 'heel dichtbij een vaccin te zijn' nu er in de VS, Duitsland, Groot-Brittannië en China al mee wordt getest. "Er zijn veel briljante mensen mee bezig", vertelde de president. Experts verwachten dat het minimaal 12 tot 18 maanden duurt voordat er een vaccin beschikbaar is.

De Amerikaanse president uit ook zijn frustratie met Brian Kemp, de gouverneur van de staat Georgia. Kemp vertelde de inwoners van Georgia dat kappers, sportscholen en nagelsalons morgen weer mogen openen. Restaurants kunnen begin volgende week weer openen.

'Ik ben er niet blij mee'

"Ook ik wil de staten natuurlijk weer openen", vertelde Trump. "Maar ik ben niet blij dat het zo snel al gebeurt. De gezondheidsexperts zijn daar ook niet blij mee. Ik ben ook niet blij met Brian Kemp."

Trump benadrukt dat hij 'er iets aan had kunnen doen', maar besloot er voor te kiezen 'het aan de gouverneurs te laten'.

Bekijk het fragment hier:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Amerikaanse president vertelt dat hij contact heeft gehad met de Britse premier Boris Johnson en dat die 'er weer klaar voor is'.

Boris Johnson aan het werk

Gisteren meldde de Britse krant The Telegraph al dat Johnson begin volgende week waarschijnlijk weer aan het werk gaat. "Hij klonk fantastisch en weer helemaal de oude", zegt Trump over het telefoongesprek dat hij met Johnson had.

In de Amerikaanse stad New Orleans barst het normaal gesproken van de livemuziek. Maar nu de bars zijn gesloten en de mensen binnen moeten blijven, is het ook hier stil. Twee vriendinnen besloten dat dat niet meer langer kon en brengen nu muziek aan huis.

Volgens vicepresident Mike Pence zijn er inmiddels bijna 5 miljoen Amerikanen getest op het coronavirus. Gisteren werden 100.000 testen uitgevoerd. "We vertragen de verspreiding van het virus, we redden levens en elke dag komen we dichterbij het heropenen van Amerika."

Dodental nadert 50.000

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten passeerde inmiddels de 49.000. Het aantal mensen bij wie is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus nadert de 860.000.

De Verenigde Staten zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie. Geen enkel land heeft meer doden en besmettingen gemeld. De gouverneur van Californië maakte vandaag bekend dat zijn staat de dodelijkste dag tot dusver achter de rug heeft. Er overleden zeker 115 coronapatiënten.

Lees meer over
Donald TrumpMike PenceCoronavirusVerenigde Staten