Sponsorloop in tuin

125.000 kaartjes voor verjaardag Brit, die miljoenen inzamelde voor gezondheidszorg

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP/Twitter Bedford School125.000 kaartjes voor verjaardag Brit, die miljoenen inzamelde voor gezondheidszorg
RTL

De Brit Tom Moore zal zijn honderdste verjaardag niet snel vergeten. Maar liefst 125.000 verjaardagskaarten zijn er gestuurd naar de veteraan, die in Groot-Brittannië wordt geroemd om zijn sponsoractie voor de gezondheidszorg. Met rondjes lopen in zijn tuin haalde hij miljoenen op.

Veteraan Tom Moore is in Groot-Brittannië in korte tijd uitgegroeid tot een nationale held. Hij liep op 99-jarige leeftijd met zijn looprek honderd rondjes in zijn tuin om geld op te halen voor de gezondheidszorg. Die sponsoractie leverde 29 miljoen pond op, omgerekend ruim 33 miljoen euro.

De BBC zond de finish van 'Captain Moore' uit:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kort na zijn prestatie wist hij in Groot-Brittannië ook nog eens een nummer 1-hit te scoren met het nummer You'll Never Walk Alone. De opbrengsten van de single gaan eveneens naar het goede doel. Door de hitnotering is hij de oudste persoon in het land ooit met een nummer 1-hit.

Morgen wordt Moore 100 jaar en de verjaardagskaarten voor de veteraan blijven maar binnenstromen. De teller staat inmiddels op 125.000 kaarten. Ook prins William en zijn vrouw Kate stuurden de bijna jarige Moore een kaartje. 

De aula van de school staat en hangt vol kaarten voor Moore.© PA Media
De aula van de school staat en hangt vol kaarten voor Moore.

Die kaarten zijn tentoongesteld in de Bedford School, de school van Moores kleinkind Benjie. 140 schoolmedewerkers, ouders en scholieren hebben uiteindelijk urenlang geholpen om de enveloppen te openen en de kaartjes in de aula van de school tentoon te stellen. 

"Het is verbazingwekkend hoeveel kaarten naar opa zijn gestuurd", zegt Benjie tegen Sky News. "Zo veel oprechte kaarten, met duizenden jonge kinderen die de tijd hebben genomen om hun creatieve talent te gebruiken en een persoonlijk berichtje te schrijven."

Benjie tussen alle kaarten voor zijn opa.© PA Media
Benjie tussen alle kaarten voor zijn opa.

Via de kaarten is nog eens 60.000 pond opgehaald. "Het betekent een heleboel voor opa en ons als familie. We zijn ongelooflijk trots op hoe het land opa heeft omarmd. Woorden kunnen niet omschrijven hoe erg ik hem bewonder."

Lees meer over
Covid-19CoronavirusGezondheidszorgGroot-Brittannië