Klimaatverandering

Coronavirus zorgt voor immense daling CO2-uitstoot: 'Nog geen reden tot juichen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesCoronavirus zorgt voor immense daling CO2-uitstoot: 'Nog geen reden tot juichen'
RTL

Dat de wereldwijde lockdowns effect zouden hebben op de CO2-uitstoot, dat hing al wel in de lucht. Maar nieuw onderzoek lijkt die aannames nu ook te bewijzen. Zo lagen de dagelijkse emissies afgelopen april 17 procent lager dan het jaar ervoor. Toch zijn er juist nu zorgen. "De klimaatafspraken komen onder druk te staan."

Consumptie, energieverbruik door de industrie en (vlieg)verkeer. Zo ongeveer de hele wereld kwam door de corona-pandemie noodgedwongen tot stilstand. De gevolgen waren voor het oog al snel zichtbaar.

Zo hadden landen als India en China ineens een stuk minder last van smog. Maar naast die schonere lucht hadden de wereldwijde lockdowns ook een positief effect op het klimaat. Want dat de dagelijkse uitstoot van broeikasgassen flink terug zou lopen leek onvermijdelijk.

Tweede Wereldoorlog

In een onderzoek, gepubliceerd door Nature Climate Change, is berekend hoe groot de impact op die CO2-uitstoot is. Voornaamste conclusie: we stevenen met 2020 af op de grootste afname sinds de Tweede Wereldoorlog.

"Het is knap hoe ze de berekeningen hebben gemaakt", reageert Martien Visser op het onderzoek. De Lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool vergelijkt het met een dashboard.

"Daarop hebben de onderzoekers alle sectoren die verantwoordelijk zijn voor uitstoot verzameld. Door de impact van lockdown-maatregelen op die sectoren te vergelijken met uitstoot-cijfers van de afgelopen jaren komen ze nu met deze resultaten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Net als de zwaarste lockdown-regels lijkt ook de grootste afname van de CO2-uitstoot inmiddels achter de rug. Zo komt het openbare leven wereldwijd wat meer op gang. "Dus de afname van 17 procent die we vorige maand hadden lijkt eenmalig", legt Visser uit. "Volgens de berekeningen in Nature Climate Change komen we, kijkend naar het hele jaar, uit op een afname van tussen de 4 en 7 procent."

En dat is een wereldwijd gemiddelde. Voor Nederland mikt de lector op een afname van zo'n 5 tot 6 procent. "Goed voor 10 tot 12 megaton CO2 dat ons land minder uitstoot en dus zeker behoorlijk. Maar het doel van het klimaatakkoord is een vermindering van 49 procent in 2030 ten opzichte van 1990. We hebben nog een lange weg te gaan." 

Offer

Volgens Martien Visser hebben mensen de afgelopen weken gemerkt wat voor offer er gebracht moet worden als je het klimaat wil beschermen. "Nu is het een pandemie die consumptie, transport en daarmee ook het energieverbruik afremt. Om het klimaat te beschermen draait het eigenlijk om dezelfde dingen."

Maar de lagere CO2-emissie lijkt van tijdelijke aard. Volgens de onderzoekers zou de CO2-uitstoot binnen een paar maanden alweer terug kunnen zijn op het oude niveau. Zo verwacht ook Martien Visser.

"Eind dit jaar draaien de industrieën, consumptie en het verkeer mogelijk alweer op volle toeren. En dat is natuurlijk allesbehalve gunstig voor de uitstoot van broeikasgassen."

Een verminderde vraag naar spullen en fabrieken die stil kwamen te liggen zorgden voor minder transport.© Getty Images
Een verminderde vraag naar spullen en fabrieken die stil kwamen te liggen zorgden voor minder transport.

Hij hoopt daarom dat de overheid en het bedrijfsleven vast blijven houden aan de koers die voor de coronacrisis werd ingezet. "Tegelijk begrijp ik dat een bedrijf dat op het randje van omvallen staat het investeren in dubbel glas misschien niet bovenaan de agenda heeft staan.

Maar naast alle economische onzekerheid is er maar één echte zekerheid. En dat is dat de opwarming van de aarde een groot risico vormt dat we met z'n allen moeten aanpakken."

Lees meer over
CO2-uitstootCoronavirusMilieuvervuilingKlimaatveranderingLuchtvervuilingChina