'Aantal tests verminderen'

Tegenvaller voor Trump: zaal bij campagnerally blijft halfleeg

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPTegenvaller voor Trump: zaal bij campagnerally blijft halfleeg
RTL

De eerste campagnebijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump sinds de uitbraak van het coronavirus is wat betreft publieke belangstelling op een flinke tegenvaller voor hem uitgedraaid. In het Tulsa BOK Center is plaats voor 19.000 mensen, maar de zaal bleef voor ongeveer de helft leeg.

Trump begon zijn speech met een verklaring waarom de zaal niet vol was. Volgens hem verhinderden gewelddadige radicaal-linkse activisten buiten het gebouw andere bezoekers de entree. Maar er waren geen meldingen van de politie en veiligheidsdiensten over ongeregeldheden of massale aanwezigheid van anti-Trump demonstranten, meldde nieuwszender CNN.

Tests verminderen

Tijdens de speech zei Trump dat hij bij de gezondheidsautoriteiten erop heeft aangedrongen het aantal coronatests in zijn land te verminderen. "Vertraag het afnemen van tests", zei hij.

Deze fans waren er wel bij in Tulsa.

De VS hebben 25 miljoen tests uitgevoerd, 'meer dan in welk ander land dan ook', zei Trump. Tegen duizenden aanhangers repte de president van 'een zwaard met twee scherpe kanten. Hoe meer we testen, hoe meer gevallen we hebben'. Een woordvoerder van het Witte Huis zei in een reactie dat Trump dat bedoelde als grap.

Het bovenste deel van de zaal bleef leeg.© AFP
Het bovenste deel van de zaal bleef leeg.

Vanwege het coronavirus werden er mondkapjes uitgedeeld aan de bezoekers, maar de meeste aanwezigen droegen deze niet. In Oklahoma, de staat waar Tulsa ligt, is het aantal besmettingen met het longvirus de afgelopen dagen flink gestegen. Veel mensen uitten vooraf hun bezorgdheid dat de bijeenkomst een besmettingshaard wordt en dat het virus zich veel sneller gaat verspreiden.

Enkele uren voor de bijeenkomst werd bekend dat zes mensen uit het campagneteam van Trump besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Joe Biden, de tegenstander van Trump bij de komende presidentsverkiezingen, heeft zijn afschuw uitgesproken over het evenement in Tulsa. "Hij is zo gretig om campagne te voeren dat hij mensenlevens riskeert. Ongelooflijk", liet Biden weten op Twitter.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Donald TrumpAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten