Niet meer veilig

Saoedi-Arabië leert weinig van moord op Khashoggi: 'Ze willen me iets aandoen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettySaoedi-Arabië leert weinig van moord op Khashoggi: 'Ze willen me iets aandoen'
RTL

Hij vluchtte uit Saoedi-Arabië omdat hij kritiek heeft op de machthebbers. Nu is Omar Abdulaziz ook in Canada niet meer veilig. Hij kreeg van de Canadese politie te horen dat hij maatregelen moet nemen om zichzelf te beschermen.

Dat vertelt de activist in een interview met de Britse krant The Guardian. "Ze willen me iets aandoen. Ik weet niet of ze me willen vermoorden of ontvoeren, maar iets klopt er niet."

Abdulaziz werkte samen met Jamal Khashoggi, de journalist die in 2018 werd gewurgd en in stukken gezaagd, nadat hij het Saoedische consulaat in Instanbul was binnengegaan. De kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman, zou de opdracht voor de moord hebben gegeven. Zelf ontkent de kroonprins, maar volgens een VN-rapport is er voldoende bewijs.

Fitnah-show

Vanuit Canada, waar hij in 2014 politiek asiel vroeg, trekt Abdulaziz fel van leer tegen het Saoedische bewind. Dat doet hij onder meer via Twitter en Periscope en het is niet aan dovemansoren gericht. Hij heeft bijna een half miljoen volgers op Twitter en op YouTube heeft hij een populair satirisch programma dat tot een miljoen kijkers per aflevering haalt.

Screenshot uit de Fitnah-show op YouTube
Screenshot uit de Fitnah-show op YouTube

Nieuwe dreiging

Abdulaziz wordt wel vaker gewaarschuwd door de politie, maar deze keer was de toon van het telefoontje veel serieuzer. Hij kreeg het advies om maatregelen te nemen. Wat de politie precies met hem heeft besproken, daar gaat hij niet op in. "Ik ga je niet vertellen dat ik bang ben, want dat ben ik niet, eerlijk waar," zegt Abdulaziz.

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens is niet verrast door de nieuwe dreiging: "Saoedi-Arabië heeft maar weinig geleerd van de moord op Jamal Khashoggi. Nog altijd proberen de autoriteiten en de veiligheidsdiensten iedere vorm van kritiek in de kiem te smoren. Dat zien we nu in het geval van Omar Abdulaziz, maar er zijn tal van andere voorbeelden."

Spyware

Al langer probeert Saoedi-Arabië druk uit te oefenen op Abdulaziz in de hoop dat hij stopt met zijn kritiek. In 2018 zijn twee broers en een aantal vrienden van hem gearresteerd en in datzelfde jaar werd ook de telefoon van Abdulaziz gehackt. Er werd spyware op geïnstalleerd, en onderzoekers gaan ervan uit dat gesprekken tussen Khashoggi en Abdulaziz zijn gestolen.

Omar Abdulaziz heeft politiek asiel gekregen in Canada.© Getty
Omar Abdulaziz heeft politiek asiel gekregen in Canada.

Koens: "Zelfs in het buitenland zijn dissidenten, activisten en mensenrechtenverdedigers doelwit. Ook de zaak-Khashoggi is nog lang niet gesloten. Een paar weken geleden zagen we ineens dat zijn zonen de moordenaars van hun vader zouden hebben vergeven. Veel mensen betwijfelen of dat echt zo is, of onder druk is gebeurd. Dat laatste is natuurlijk waarschijnlijker." Het lichaam van de Khashoggi is nog altijd niet gevonden.

Ondanks de dreigementen, gaat Abdulaziz onverstoorbaar verder. Hij twittert er elke dag op los: "Ik voel me goed in Canada. Ik hoop alleen niet dat ze iets doms gaan doen", verwijzend naar het Saoedische regime.

Lees meer over
Jamal KhashoggiVNMensenrechtenSaoedi-ArabiëCanada