Oproep Nancy Pelosi

Amerikaanse postcrisis op kookpunt: 'Trump saboteert verkiezingen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAAmerikaanse postcrisis op kookpunt: 'Trump saboteert verkiezingen'
RTL

Het Amerikaanse parlement moet terugkomen van zomerreces om 'het postkantoor te redden'. Dat heeft de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden per brief laten weten. De posterijen hebben een hoofdrol gekregen in de verkiezingsstrijd in het land. "Democraten grijpen dit onderwerp aan omdat ze doorhebben dat burgers zich zorgen maken over de bezuinigingen bij de post", legt correspondent Erik Mouthaan uit.

Democratische voorzitter Nancy Pelosi beschuldigt president Trump er in de brief van 'een campagne te voeren om de verkiezingen te saboteren'. Ze wil daarom dat het Amerikaanse parlement terugkomt van reces om te stemmen over een voorstel dat de posterijen moet beschermen. Volgens een hooggeplaatste functionaris bij de Democraten zal het Huis waarschijnlijk aankomend weekend bijeenkomen.

Tientallen miljoenen stemmen per post

De posterijen luidden vorige maand de noodklok. Door de coronacrisis zullen tientallen miljoenen Amerikanen hun stem voor de presidentsverkiezingen per post uitbrengen. Het staatsbedrijf vreest dat niet alle stemmen op tijd bezorgd kunnen worden om mee te tellen. De uitkomst van de verkiezingen kan worden beïnvloed door de post, legde correspondent Erik Mouthaan al uit.

Hoofdrol posterijen bij verkiezingen VS: 'Kan een chaos worden'
Lees ook

Hoofdrol posterijen bij verkiezingen VS: 'Kan een chaos worden'

De Democraten verdenken de Republikeinen en Trump ervan de posterijen bewust te saboteren door brievenbussen en sorteermachines te verwijderen. In haar brief schrijft Pelosi dat de nieuwe directeur van het postbedrijf, Louis DeJoy, plannen maakt om 'post bewust te vertragen'. DeJoy is aangesteld door Trump en heeft de opdracht gekregen om flink te bezuinigen.

Democratie in gevaar

Daarmee komt volgens de Democraat het recht van Amerikanen om per post te stemmen in gevaar. "De Amerikaanse democratie wordt bedreigd door deze president", schrijft Pelosi.

Volgens Mouthaan grijpen de Democraten dit onderwerp aan omdat ze merken dat burgers zich zorgen maken over de bezuinigingen bij de post. "Ook willen ze uitstralen dat zij bezig zijn met oplossingen zoeken voor het conflict, terwijl de Republikeinen in het parlement nog steeds vakantie vieren", vertelt Mouthaan. "Maar het ligt politiek wel iets ingewikkelder dan dat."

Staatsbedrijf

Zo zijn de posterijen in Amerika nog steeds een staatsbedrijf, en niet geprivatiseerd zoals bij ons. "Onder de vorige president werd er ook al bezuinigd bij de posterijen. Maar democraten zeggen dat zoiets onverantwoord is aan de vooravond van verkiezingen." Mogelijk gaan zo'n 75 miljoen mensen per post stemmen.

De echte crisis is volgens Mouthaan dat sinds begin deze maand de extra betalingen voor uitkeringen zijn stopgezet. "Amerikanen kregen 600 dollar per week bovenop de lokale WW-uitkering. Democraten willen die tijdelijke bonus verlengen, Republikeinen vinden het te veel geld en zijn bang dat mensen niet naar een baan gaan zoeken. De partijen worden het maar niet eens en geven elkaar de schuld."

'Elke zet gericht op verkiezingen'

Het stemmen per post is daar ook slachtoffer van. "Ze willen beiden meer geld besteden om de posterijen voor te bereiden op de verwachte toestroom van stembiljetten, maar omdat ze er niet uitkomen wordt het geld maar niet vrijgegeven."

Trump roept al weken dat stemmen per post gelijk staat aan fraude. Opvallend genoeg heeft hij zelf al wel een stembiljet per volmacht aangevraagd, zodat hij ook per post zou kunnen stemmen.

"Met nog maar 11 weken te gaan tot Amerika een president kiest, is elke zet nu gericht op de verkiezingen. Dus de Democraten doen alsof de vrijheid van het land op het spel staat, maar zij zijn het ook die weigeren een akkoord te ondertekenen dat Trump heeft voorgesteld."

Lees meer over
Donald TrumpAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten