Niet alleen bij Grapperhaus ging het fout: coronamissers van buitenlandse politici
De coronamissers van publieke figuren als minister Grapperhaus en koning Willem-Alexander liggen de afgelopen tijd onder een vergrootglas. Als mensen die wetten maken en uitvoeren zich niet aan de regels houden, zorgt dit voor grote irritatie. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen kwamen politici en hooggeplaatsten in opspraak.
Terwijl in Nederland het debat over minister Grapperhaus nog gaande was, werd in Amerika gediscussieerd over een coronamisser van de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
Pelosi’s illegale knipbeurt
Op een video, die FOX News publiceerde, is te zien hoe Nancy Pelosi naar de kapper gaat in San Francisco. Een stad waar het voor kappers verboden is om binnen te knippen. Beeld van de bewakingscamera in de kapsalon laat zien hoe de Democratische voorzitter met een afgezakt mondkapje door de zaak loopt.
Volgens Pelosi is ze in een val getrapt. De kapsalon zou haar hebben gezegd dat ze volgens de regels één klant per keer zouden mogen ontvangen. Maar haar verdediging wordt niet gehoord. De politica die zich juist hard maakt voor de coronaregels, wordt nu als hypocriet bestempeld.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Met symptomen de weg op
In Groot-Brittannië waren de coronaregels in maart een stuk strenger dan in Nederland. Het land ging toen in lockdown. Britten mochten alleen de deur uit voor essentiële zaken, zoals het doen van boodschappen. De adviseur van premier Boris Johnson, Dominic Cummings, bleek al snel lak te hebben aan ‘het nieuwe normaal’.
Een week na het ingaan van de strenge regels krijgt Cummings symptomen van corona. In plaats van thuis in quarantaine te gaan rijdt hij zo’n 400 kilometer naar Durham, waar zijn ouders wonen. Zo brak de adviseur van de premier de door de regering opgestelde regels. Toch bleef Johnson hem steunen en mocht hij zijn werk weer oppakken.
Met de familie op pad
Een politicus die wel heeft moeten opstappen wegens het schenden van zijn eigen coronaregels is de minister van Gezondheid van Nieuw Zeeland. Terwijl niemand de straat op mocht, besloot David Clark met zijn familie naar het strand te gaan en te gaan mountainbiken. Hij werd gesnapt omdat mensen zijn busje zagen staan, waar zijn eigen gezicht op stond.
De minister verontschuldigde zich direct bij premier Jacinda Ardern. Tijdens de crisis mocht hij aanblijven, al werden de meeste van zijn taken overgenomen. Volgens Ardern was het prioriteit om tijdens de crisis stabiliteit in de regering te behouden. Maar toen het land het aantal coronabesmettingen onder controle had, stapte Clark in juli alsnog op.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Golfgate'
Een schandaal waarna niet één maar meerdere politici hebben moeten opstappen is 'Golfgate'. Op een golfclub in Ierland kwamen zo’n 80 hooggeplaatste gasten samen voor een jubileumfeest. Niet alleen buiten op de baan, maar ook voor een diner in een restaurant. Dit terwijl er volgens de regels niet meer dan zes mensen binnen mogen samenkomen en 15 buiten.
Onder de aanwezige was de Ierse minister van landbouw Dara Calleary, die direct besloot op te stappen. Al snel stapte ook een belangrijke rechter op en werden andere aanwezigen ontslagen. EU-commissaris Phill Hogan was ook aanwezig en onder veel druk besloot ook hij uiteindelijk op te stappen.