Rutte over sancties Wit-Rusland: 'Wij zien Loekasjenko niet als president'
Na urenlange onderhandelingen zijn de Europese leiders het eens geworden over sancties tegen Wit-Rusland. Premier Rutte vertelt tijdens een persconferentie dat de EU de verkiezingsuitslag niet erkent en Loekasjenko dus ook niet als president van het land ziet. "De zaak is dat de druk op Wit-Rusland zo hoog mogelijk blijft."
Nederland legt alsnog samen met de andere EU-landen strafmaatregelen op aan het regime van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.
Dat besloten EU leiders vannacht in Brussel. Ook Cyprus, dat straf voor Wit-Rusland dwarsboomde zolang de EU niet fermer optrad tegen Turkije, is akkoord gegaan.
"Het heeft allemaal even geduurd", zegt premier Rutte. "De zaak is dat de druk op Wit-Rusland zo hoog mogelijk blijft. Daarom is het goed dat we vanavond de sanctiepakketten zo snel mogelijk moeten worden aangenomen."
Wekenlang geworsteld
De EU heeft wekenlang geworsteld met de sancties, ziet politiek verslaggever Fons Lambie. "Je hoort de laatste jaren veel leiders, ook premier Rutte, er voor pleiten dat de EU een gezamenlijk, duidelijk buitenlands beleid voert. Maar het getreuzel en gedoe van de afgelopen weken laat opnieuw zien dat een snelle, eensgezinde EU op het wereldtoneel een illusie is."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Sancties
Er worden veertig individuen verantwoordelijk gehouden voor de onrust in Wit-Rusland, legt Rutte uit. Wie sancties krijgt opgelegd, kan bijvoorbeeld niet meer reizen en kan niet meer bij geld op buitenlandse spaarrekeningen komen. Opvallend genoeg staat Loekasjenko zelf niet op de sanctielijst.
Een aantal buurlanden van Wit-Rusland waren huiverig om Loekasjenko zelf te raken. Als de Wit-Russische dictator Loekasjenko aan de macht blijft, dan willen die buurlanden ook in gesprek blijven met het regime in Minsk.
Unanimiteit
Het duurde lang voordat de sancties kwamen, omdat alle 27 EU-lidstaten het eens moeten zijn. Cyprus hield de strafmaatregelen wekenlang tegen. "Nu is er unanimiteit", vertelt Rutte. "Het is goed dat het gelukt is, en het maakt extra noodzakelijk om dit soort besluiten over sancties niet per unanimiteit te nemen, maar per gekwalificeerde meerderheid."
Cyprus eiste ook sancties tegen buurland Turkije, waarmee het al lange tijd in conflict ligt wegens gasboringen in de Middellandse Zee. Die sancties komen er voorlopig niet. "Als Turkije door zou gaan met illegale boringen, dan is Europa bereid om te kijken naar het hele instrumentarium dat ter beschikking staat", bevestigt Rutte. "Ook sancties tegen Turkije kunnen dan aan de orde zijn."
De EU-leiders bespreken de kwestie Turkije en Cyprus op de geplande EU-top in december.