'Ethiopië bevindt zich op het randje van een burgeroorlog'
Het conflict in het noorden van Ethiopië loopt steeds verder uit de hand. Er zouden al honderden doden zijn gevallen en duizenden mensen zijn gevlucht. Wat is er precies aan de hand?
Al jaren is sprake van spanningen tussen de Ethiopische premier Ahmed Abiy en de lokale overheid van de noordelijke provincie Tigray. Vorige week braken gevechten uit tussen de twee partijen. Volgens Abiy hebben Tigray-bestuurders een federale militaire basis aangevallen. De premier begon een militaire aanval tegen de regio.
Luchtaanvallen
Het conflict is nu flink aan het escaleren. ''Ethiopië bevindt zich op het randje van een burgeroorlog'', zegt RTL Nieuws-correspondent Saskia Houttuin. Wat er precies gebeurt in Tigray, is niet helemaal duidelijk. ''Het telefoonnetwerk ligt plat en journalisten wordt toegang tot het gebied ontzegd. Maar wat we horen klinkt niet goed: luchtaanvallen, honderden doden, en al duizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen.''
In Tigray woont naar schatting zo'n 6 procent van de Ethiopische bevolking, die in totaal uit 110 miljoen mensen bestaat. Ondanks dat beperkte aandeel waren de Tigrese autoriteiten bijna dertig jaar lang aan de macht in Ethiopië. Het bestuur van Tigray ligt in handen van het Tigray People's Liberation Front (TPLF). Militair gezien staan ze er heel goed voor: ze zijn sterk bewapend en hebben zo’n 250.000 soldaten.
Toen premier Abiy in 2018 aan de macht kwam, voelde het TPLF zich aan de kant geschoven en stapte het uit de nationale regering. In september werden lokale verkiezingen gehouden, terwijl de nationale verkiezingen werden uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat leidde tot woede bij de federale overheid.
Omringende landen
Volgens premier Abiy worden buurlanden niet betrokken bij het conflict. ''Maar de Tigrese autoriteiten zeggen dat Eritrea soldaten de grens over heeft gestuurd om mee te vechten met de nationale troepen", zegt Saskia Houttuin. "Eritrea ontkent zijn betrokkenheid. Verder wordt buurland Soedan ook enigszins in het conflict gezogen: sinds een paar dagen is er een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen van mensen die naar Soedan zijn getrokken. De teller staat nu op 8000, en de verwachting is dat het er veel meer zullen worden.''
Premier Abiy zegt dat het conflict niet zal uitlopen op een burgeroorlog. Volgens hem wordt het een snelle flitsoperatie. Maar ook het TPLF verwacht snel te zullen winnen.
Nobelprijs
Vorig jaar won Abiy nog de Nobelprijs voor de vrede, onder andere vanwege het eindigen van de oorlog met Eritrea. Volgens Houttuin zal het voor hem niet gemakkelijk zijn dit nieuwe conflict op te lossen: ''Ethiopië bestaat uit autonome deelstaten die voor een groot deel zijn gevormd langs etnische lijnen. Toen premier Abiy aan de macht kwam, was het zijn doel om van Ethiopië weer één land te maken."
Nu zijn troepen Tigray zijn binnengevallen, lijkt van die belofte weinig terechtgekomen. "Daarnaast is het ook onrustig in andere delen van het land. Abiy heeft er dus een behoorlijke kluif aan om de boel weer rustig te krijgen.''