Vaccinatieprogramma's over de grens: 'Niet gek dat ze hier veel haast hebben'
Er komen meerdere coronavaccins aan en ze werken beter dan werd verwacht. Dus wordt in verschillende landen het ene na het andere nationale vaccinatieprogramma aangekondigd. "Een enorme logistieke operatie is in gang gezet." Een overzicht.
Duitsland: inenten op een oud vliegveld
De Duitsers zijn optimistisch over het vaccin en dat is al heel wat in deze tijd, zegt correspondent Jeroen Akkermans vanuit Berlijn. "De minister van Gezondheid Jens Spahn heeft gezegd dat er aanleiding is tot optimisme. Als vaccins dit jaar nog worden toegelaten, wil hij direct beginnen met inenten."
De voorbereiden voor een nationaal vaccinatieprogramma zijn in volle gang. Akkermans: "De Duitsers willen hoe dan ook op tijd klaar zijn. Haast is geboden, want de cijfers zijn met 18.000 nieuwe corona-infecties per dag voor Duitse begrippen nog steeds veel te hoog. De vaccins die bij normaal koele temperatuur bewaard kunnen worden, zouden dan via huisartsenpraktijken verspreid kunnen worden."
Wat betreft de vaccins die in speciale vriezers moeten worden bewaard – die van farmaceut Pfizer zelfs op minus 80 graden Celsius – wil Duitsland centrale inentingscentra opzetten, vertelt hij. "In Berlijn zijn dat zes grote centra, waaronder het voormalige vliegveld Tempelhof. Vooral die vrieskoude koeling is een logistieke opgave van jewelste waarvoor ook de hulp van het leger is ingeroepen. Berlijn hoopt te beginnen met 20.000 vaccinaties per dag in deze centra."
Daarbij is alvast een volgorde bepaald. Akkermans: "Bondskanselier Angela Merkel heeft voor duidelijkheid willen zorgen over wie als eersten aan de beurt zijn: verplegend personeel, artsen en ook mensen die tot een risicogroep behoren. Dat zijn er volgens haar 'heel erg veel' in Duitsland. De verwachting is dat de strenge lockdownmaatregelen later deze week verlengd worden tot in elk geval vlak voor de kerst."
"Mensen vinden het vooral spannend omdat het allemaal zo snel gaat."
Spanje: 13.000 vaccinatiepunten
Spanje kondigde zondag een nationaal vaccinatieprogramma aan. Het moet volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez in januari beginnen en binnen een half jaar een 'zeer substantieel deel' van de ruim 47 miljoen inwoners aan een Covid-19-vaccinatie hebben geholpen.
Spanje heeft na Frankrijk de hoogste coronacijfers van West-Europa, vertelt correspondent Alex Tieleman vanuit Barcelona. "Het is daarom niet gek dat ze hier ontzettend veel haast hebben om het vaccinatieprogramma op gang te brengen en de bevolking een stip op de horizon te geven nu Spanjaarden elke dag in de media horen dat coronavaccins goed werken."
Hiervoor wordt het bestaande zorgstelsel ingezet. Tieleman: "In plaats van de grote hallen in Duitsland gaat dat hier 'gewoon' via de 13.000 reguliere gezondheidscentra waar je normaal ook heen gaat. Dat is iets typisch Spaans. En dus vindt iedereen het hier logisch dat ook de inentingen via de punten gaan."
Ondertussen is net als in Nederland een coronadebat gaande in Spanje, zegt hij. "Veel Spanjaarden reageren wat afwachtend op de vraag of ze willen worden ingeënt. De mensen die ik spreek, vinden het vooral spannend omdat het allemaal zo snel gaat."
Verenigd Koninkrijk: alle 65-plussers
Vanaf het moment dat bekend werd dat er een werkend vaccin op de markt zou komen, kondigde de Britse regering een groot vaccinatieprogramma aan, zegt correspondent Anne Saenen vanuit Londen.
"Een enorme logistieke operatie is in gang gezet. Huisartsen zullen centraal staan in het toedienen van het vaccin. De Britse regering hoopt voor de lente alle 65-plussers te hebben gevaccineerd", zegt Saenen.
Zodra het vaccin is goedgekeurd in december willen de Britten dat huisartsen in Engeland op 1.200 locaties zeven dagen per week klaar zullen staan om het coronavaccin uit te delen. Saenen: "Maar ook worden nu al verloskundigen en ambulancepersoneel opgeleid om net als huisartsen corona-injecties te geven."
De Britse regering heeft in oktober al laten weten welke bevolkingsgroepen als eerste in aanmerking komen voor een coronavaccin. "Bewoners van verzorgingstehuizen, personeel in de gezondheidszorg, 80-plussers en 2,2 miljoen mensen met gezondheidsproblemen zullen het vaccin als eerste ontvangen", zegt Saenen.
En Nederland?
Ook de Nederlandse overheid zegt klaar te staan om mensen te gaan vaccineren met het coronavaccin. Als het de farmaceutische bedrijven lukt om volgende maand een goedgekeurd vaccin te leveren, 'kan er direct worden gestart met vaccineren', liet het ministerie van Volksgezondheid anderhalve week geleden weten aan RTL Nieuws.
Het ministerie is sinds de zomer bezig met de voorbereiding van de vaccinatiestrategie. Inmiddels is duidelijk dat daarbij in de eerste drie maanden van 2021 naar verwachting 3,5 miljoen Nederlanders moeten worden gevaccineerd tegen het coronavirus.