Eerste Europese prikken

Britten beginnen vandaag met vaccineren: 'Cruciale test voor premier Johnson'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© GettyBritten beginnen vandaag met vaccineren: 'Cruciale test voor premier Johnson'
RTL

Het Verenigd Koninkrijk begint vandaag met het vaccineren van zijn eerste inwoners. De Britten beginnen met kwetsbare ouderen. Het Britse vaccinatieprogramma is tegelijkertijd een belangrijke test voor premier Boris Johnson, zegt correspondent Anne Saenen vanuit Londen.

Woensdag gaf de Britse medicijnautoriteit MHRA toestemming voor het coronavaccin van Pfizer en BioNtech. Het VK is daarmee het eerste land ter wereld die het vaccin heeft goedgekeurd, zei de trotse minister van Volksgezondheid.

De wereld kijkt toe hoe het de Britten vergaat. De opwinding is groot, al zijn andere overheden en gezondheidsinstanties vooral ook nieuwsgierig wat er allemaal wel en niet goed gaat tijdens het Britse nationale vaccinatieprogramma, dat maanden zal duren.

Vijftig ziekenhuizen

Bij de start vandaag zijn zo'n 800.000 doses van het vaccin voorhanden, meldde de Britse autoriteiten dit weekend. Die worden verdeeld over vijftig ziekenhuizen in Engeland, Wales en Schotland. Een lastige logistieke klus, zeker omdat het vaccin bewaard moet blijven bij -70 graden Celsius.

Nu de eerste vaccins zijn aangekomen in de ziekenhuizen, zijn de meest kwetsbare Britten als eerste aan de beurt. "80-plussers die al in het ziekenhuis liggen, zijn vandaag de eerste die het vaccin krijgen", zegt correspondent Saenen. "Ook mensen in verpleeghuizen die in staat zijn naar het ziekenhuis te komen, krijgen de prik als eerste."

Uit dit slaperige Vlaamse plaatsje komen miljoenen coronavaccins

Nederland wacht op EMA

Dat juist de Britten er zo vroeg bij zijn, komt doordat de regering het vaccin heeft vrijgegeven voor noodgebruik, iets wat vrijwel nooit voorkomt. Nederland wacht net als andere Europese landen op het oordeel van de Europese medicijnautoriteit EMA. Dat oordeel wordt eind december verwacht omdat EMA meer controles uitvoert.

Met de vroege start willen de Britten laten zien dat ze onafhankelijk kunnen opereren nu ze uit de Europese Unie zijn gestapt, zegt Saenen. "Waarom wachten op Europa als onze eigen deskundigen het vaccin veilig achten, moet premier Boris Johnson gedacht hebben. Je kunt het programma zien als verlengde van het brexit-denken."

Waarom kunnen de Britten volgende week al vaccineren en wij pas volgende maand?
Lees ook

Waarom kunnen de Britten volgende week al vaccineren en wij pas volgende maand?

Recordaantal coronadoden

Toch is brexit niet de reden waarom de eerste Britten vandaag worden gevaccineerd tegen Covid-19. Elk land heeft namelijk de mogelijkheid om zo'n procedure voor noodgebruik te starten. Maar de Britse regering lijkt dit keer daadkrachtig te willen handelen, nadat bij de eerste en verlate lockdown erg veel coronadoden vielen. Inmiddels telt het VK ruim 61.000 coronadoden.

Dat de aanpak nu wel slaagt, is daardoor niet alleen belangrijk voor de Britse economie, die dit jaar een historische krimp doormaakt. Een krimp die bovendien veel groter is dan in andere Europese landen.

En dus laat Johnson er geen gras over groeien. Saenen: "Zijn prioriteit is een succes boeken tijdens deze coronacrisis en de lijdende Britse economie er zo snel mogelijk bovenop brengen. Het premierschap van Johnson valt of staat bij een succesvol verloop van het vaccinatieprogramma. Hij grijpt het programma aan om zijn premierschap te redden."

Queen Elizabeth en prins Philip© Getty Images
Queen Elizabeth en prins Philip

Queen Elizabeth snel aan de beurt

De Britse koningin Elizabeth (94) en haar echtgenoot prins Philip (99) krijgen het coronavaccin gezien hun hoge leeftijd binnen enkele weken toegediend, onthulde de Britse krant The Times zondag.

De nog altijd zeer bewonderde koningin zal volgens die krant op dat moment ook naar buiten treden. Haar steun voor het coronavaccin moet een krachtige boodschap zijn voor het deel van het Britse volk dat nog sceptisch is over een coronaprik.

Lees meer over
PfizerEMACoronavaccinVaccinatieCoronabesmettingenGroot-Brittannië