Verbod op vuurwerk? Nederland is niet de enige
Er komt geen avondklok in Nederland, ook niet tijdens de komende jaarwisseling. Wat wél geldt, is een vuurwerkverbod. Op die manier wil het kabinet ziekenhuizen een hoop vuurwerkslachtoffers besparen. Maar hoe doen ze dat in andere landen?
Het is dus de bedoeling dat we komend oud en nieuw in Nederland geen vuurwerk gaan zien, uitgezonderd wat sterretjes hier en daar. Het voorkomt niet alleen groepsvorming op straat, het kabinet hoopt dat de ziekenhuizen, die het al druk genoeg hebben met de coronacrisis, niet ook nog een hoop vuurwerkslachtoffers erbij krijgen.
Het aanpassen van het vuurwerkbeleid lijkt ook een aantal landen om ons heen te hebben geïnspireerd. RTL Nieuws belde en mailde ministeries en bevoegde instanties in andere landen en maakte op basis daarvan een overzicht van de vuurwerkregels voor de komende jaarwisseling. De kaart die daaruit voortkomt ziet er als volgt uit:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Aanpassing vuurwerkbeleid
Nadat Nederland een vuurwerkverbod instelde, gingen ook onze directe buren daarover nadenken. En ook bij hen kwam er een soortgelijk verbod. In België geldt van afgelopen 1 december tot 15 januari een algeheel vuurwerkverbod. Vanwege de discussie in Nederland is carbidschieten daar direct onderdeel van gemaakt.
Het verschil is dat bij onze zuiderburen de druk op de ziekenhuizen niet zozeer de reden is voor het verbod. De Belgen willen met het verbod samenscholingen tegengaan. Eigenlijk gaan in België de drie verschillende gewesten over een eventueel verbod, maar onder druk van verschillende lokale gouverneurs is het verbod dit jaar landelijk afgekondigd.
Het leek erop dat Duitsland het vuurwerkbeleid, dat vergelijkbaar is met het onze, niet zou aanpassen. Uiteindelijk gebeurde dat toch. Vanwege dezelfde reden als de Belgen, het vermijden van groepsvorming, is er een vuurwerkverbod afgekondigd voor alle openbare plekken. Geen enkele vorm van vuurwerk is toegestaan op straat of op pleinen. Afsteken in je eigen tuin mag nog wel.
Sowieso al verbod
Tot zover de landen die vanwege het coronavirus hun vuurwerkbeleid hebben aangepast. Er zijn nog een aantal landen waar vuurwerk sowieso al verboden was. Zoals Luxemburg, waar het uitgangspunt is dat je geen vuurwerk mag afsteken, tenzij de burgemeester je toestemming heeft gegeven.
Ook in Ierland is zo goed als al het vuurwerk verboden. Alleen de allerlichtste categorie, waar sterretjes onder vallen, is toegestaan. In Finland is op de meeste plekken een verbod op particulier vuurwerk, maar vuurwerkshows zijn wel toegestaan.
Geen verbod
Er zijn ook landen waar vuurwerk (grotendeels) is toegestaan en waar er ook geen plannen zijn om dat voor de komende jaarwisseling aan te passen. Zoals de Scandinavische landen. In Denemarken, Zweden en Noorwegen mag je in principe overal vuurwerk afsteken, alleen in Noorwegen is bijvoorbeeld alleen het allerzwaarste vuurwerk verboden.
In het Verenigd Koninkrijk mag je bij oud en nieuw gewoon vuurwerk afsteken. Maar het zwaarste vuurwerk mag alleen door professionals worden afgestoken. Volgens het betreffende ministerie in Oostenrijk 'is vuurwerk uiteraard legaal'. Het zwaarste soort is alleen verboden op plekken waar veel mensen wonen, zoals in steden. Het ministerie gaf verder aan geen uitspraken te kunnen doen over (naderende) wetten. Door wie wetten in Oostenrijk dan wel worden gemaakt en medegedeeld, is niet duidelijk.
Geen traditie
Tot slot zijn er nog twee landen waar vuurwerk tijdens de jaarwisseling nauwelijks een rol speelt, namelijk Frankrijk en Zwitserland. Een verbod is daar dan ook niet aan de orde.