Vuurwerkverbod

'Fors meer' politie ingezet tijdens oud en nieuw, op sommige plekken dubbel zoveel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Fors meer' politie ingezet tijdens oud en nieuw, op sommige plekken dubbel zoveel
RTL

In het hele land zal tijdens de jaarwisseling 'fors meer' politie worden ingezet om het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen te handhaven.

Dat heeft de  landelijke korpsleiding laten weten. Concrete aantallen noemt de politie niet en in de ene regio zullen meer agenten op de been zijn dan in het andere gebied.

Hoogrisico-evenement

"Na een inventarisatie zien we dat er op sommige plekken een verdubbeling is ten opzichte van vorige jaren", zegt een woordvoerder van de Nationale Politie. "We zijn met allerlei scenario's bezig. Oud en Nieuw is van oudsher een hoogrisico-evenement. Daar rooster je op. En we hebben minder nodig voor andere dingen zoals voetbalwedstrijden."

Aanleiding voor de extra inzet is volgens de politie niet alleen het vuurwerkverbod, maar ook het 'maatschappelijke ongenoegen' in de samenleving. "Mensen zijn de coronabeperkingen beu en hebben een uitlaatklep nodig. De evenementen die normaal voor vertier en afleiding zorgen, zoals de aftelmomenten en de vreugdevuren, kunnen niet doorgaan en de horeca is dicht."

Toch zijn de beperkingen belangrijk, benadrukt de politie. "We doen het met elkaar zodat de zorg niet overbelast raakt."

Rechter: vuurwerkverbod blijft in stand
Lees ook

Rechter: vuurwerkverbod blijft in stand

Amsterdam

Hoofdcommissaris Frank Paauw van de politie in Amsterdam zei eerder vandaag al dat in zijn gebied twee keer zoveel agenten zullen worden ingezet als vorig jaar. "Het zal een moeilijke nacht worden."

Paauw is bezorgd over de jaarwisseling nu er door de coronacrisis beperkingen zijn voor feestvierders, en weinig tot geen alternatieven. "Dat is de reden waarom we een fors hogere inzet hebben dan vorig jaar", zegt Paauw. "Niet alleen in ME-verband, maar ook gewoon veel mensen op straat, veel blauw om vroegtijdig op te kunnen treden."

Rotterdam en Utrecht

In Rotterdam gaan evenveel agenten de straat op als voorgaande jaren. De horeca is gesloten, dus er is geen uitgaanspubliek, zegt een woordvoerster. Verwacht wordt dat de drukte zich verschuift naar de wijken, waar de gemeente onder meer jongerenwerkers inzet.

Ook in Utrecht zijn evenveel agenten op straat als normaal tijdens de jaarwisseling, maar de inzet is dit jaar wel anders. Er worden extra maatregelen getroffen om vernielingen en autobranden aan te pakken.

"De inzet is dit jaar gerichter, meer maatwerk", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Daarom zijn we nu al bezig om meldingen van vuurwerkoverlast na te gaan, zodat we weten waar de hotspots zijn en daar met de jaarwisseling gericht op kunnen inzetten."

Lees meer over
Frank PaauwNationale PolitieOud & NieuwNieuwjaarVuurwerkVuurwerkverbodCoronamaatregelenCoronavirus