900 miljard dollar

Trump weigert handtekening onder 'schandalig' coronasteunpakket te zetten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTrump weigert handtekening onder 'schandalig' coronasteunpakket te zetten
RTL

De Amerikaanse president Donald Trump weigert zijn handtekening onder een coronasteunpakket van 900 miljard dollar te zetten. Dat pakket werd eerder deze week door het Amerikaanse congres goedgekeurd. Trump is het er niet mee eens en noemt de steun 'schandalig'.

Dat maakte de Amerikaanse president bekend in een video op Twitter. Volgens de president heeft het pakket 'niets met covid-19 te maken'. Zo stelt Trump dat er miljoenen naar andere landen en kunst- en cultuurinstellingen gaan, terwijl dat volgens hem niet relevant is: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een van de onderdelen van het steunpakket is een eenmalig bedrag van 600 dollar (bijna 500 euro) voor vrijwel iedere Amerikaan. Volgens Trump moet dat bedrag verhoogd worden naar 2000 dollar (ruim 1600 euro). "Het Amerikaanse volk krijgt nu het absolute minimum", vindt Trump. "Terwijl dit virus niet hun schuld was. Het was de schuld van China."

Verspilling en onnodig

Trump vindt andere steunmaatregelen 'verspilling' of 'onnodig'. Eerder deze week werd het coronasteunpakket na maandenlange vergaderingen door de Democraten en Republikeinen goedgekeurd.

De steunmaatregelen, die staan omschreven in een document van 5593 pagina's, zijn vervolgens door zowel het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als de Senaat goedgekeurd.

Behalve de 600 dollar voor Amerikanen, komt er een steunregeling voor worstelende kleine bedrijven en gaat er geld naar scholen, luchtvaartmaatschappijen, openbaar vervoer en vaccindistributie.

Een compromis

Het pakket wordt zowel door Democratische als Republikeinse kopstukken gezien als een compromis. Het wetsvoorstel bevatte niet alles wat Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wilde, maar ging volgens haar de goede kant op. "Het is een eerlijk compromis", zei een Republikeinse volksvertegenwoordiger erover.

Amerikaanse overheid stuurt coronanoodhulp naar ruim 1 miljoen overledenen
Lees ook

Amerikaanse overheid stuurt coronanoodhulp naar ruim 1 miljoen overledenen

Eerder had ook het Witte Huis juist laten weten dat Trump zijn handtekening onder het coronasteunpakket zou zetten. Het huidige pakket is volgens Trump echter heel anders uitgepakt dan hij had verwacht.

De Republikeinse president Donald Trump blijft nog tot volgende maand in het Witte Huis, waarna aankomend president Joe Biden zijn plaats overneemt.

President-elect Joe Biden heeft zich demonstratief laten inenten tegen corona. De bestrijding van het virus zal de eerste tijd van zijn presidentschap de belangrijkste opgave zijn.
Lees meer over
Donald TrumpCoronavirusVerenigde Staten