Tot half februari

Engeland gaat in lockdown, nieuwe coronavariant grijpt om zich heen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Engeland gaat in lockdown, nieuwe coronavariant grijpt om zich heen
RTL

Engeland gaat tot half februari in nationale lockdown. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gisteravond bekendgemaakt. Het aantal nieuwe besmettingen schoot de afgelopen dagen omhoog door de Britse, besmettelijkere variant van het coronavirus.

Vanaf vandaag gaan de scholen dicht, behalve voor kinderen van zorgverleners. Alle niet-essentiële winkels en diensten voor persoonlijke verzorging, zoals kappers, zijn gesloten en restaurants kunnen alleen afhaalmaaltijden aanbieden.

'Alarmerend en frustrerend'

"De weken die komen zullen heel zwaar worden", zei Johnson. "Maar het einde is in zicht." Volgens Johnson is het alarmerend en frustrerend om te zien hoe snel de nieuwe variant zich verspreidt. Het land heeft het hoogste alarmniveau afgekondigd. 

De afgelopen dagen werden opnieuw meer dan 50.000 nieuwe besmettingen geteld. Het aantal nieuwe besmettingen dat er elke dag bijkomt vormt inmiddels een bijna verticale lijn: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Schotland gaat vanaf nu ook in lockdown. Dat kondigde de Schotse premier Nicola Sturgeon gisteren aan. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bezorgder ben over de situatie waar we nu tegenaan kijken dan op om het even welk moment sinds maart", zegt Sturgeon. 

Vergelijkbaar met maart

De strenge maatregelen duren tot zeker 1 februari en gelden ook voor scholen en gebedsruimtes. Bewoners moeten zo veel mogelijk binnen blijven en mogen buiten met maximaal een iemand anders afspreken.

Lopen kinderen meer risico door de Britse coronamutatie?
Lees ook

Lopen kinderen meer risico door de Britse coronamutatie?

Begrafenissen mogen door twintig mensen worden bijgewoond, bruiloften door vijf. De maatregelen zijn vergelijkbaar met die van de lockdown in maart vorig jaar.

Ook Ierland kampt met een stijging van het aantal besmettingen. Sinds 31 december voerde het land een lockdown in met sluiting van niet-essentiële winkels en scholen en een reislimiet van vijf kilometer.

Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi vertelde gisteren bij Eva Jinek over de ernstige situatie in Engeland.
Lees meer over
Boris JohnsonLockdownCoronamaatregelenGroot-Brittannië