Gewelddadige confrontaties

Vrouw in haar hoofd geschoten bij protest Myanmar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVrouw in haar hoofd geschoten bij protest Myanmar
RTL

Dinsdag was de gewelddadigste protestdag in Myanmar tot nu toe. De politie trad hard op tegen demonstranten. Die protesteren al vijf dagen tegen de staatsgreep van het leger. Een vrouw werd door de politie in haar hoofd geschoten. Een dokter vreest dat ze het niet zal overleven.

Het gebeurde toen de politie een protest in de hoofdstad Naypyidaw uiteen begon te drijven. Daarbij lijken de agenten vooral in de lucht te schieten. Maar op beelden is ook te zien dat een vrouw met een integraalhelm opeens in elkaar zakt.

'Ernstig hersenletsel'

Inmiddels ligt ze in het ziekenhuis en haar toestand is kritiek. Een dokter vertelt tegen mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat de vrouw een metalen kogel in haar hoofd heeft. Ze heeft volgens diezelfde dokter ernstig hersenletsel. Voor haar leven wordt gevreesd.

Een agent richt zijn geweer op demonstranten.© ANP
Een agent richt zijn geweer op demonstranten.

Protest tegen het leger

Vele duizenden mensen protesteren in Myanmar, voor de vijfde dag op rij. Ze zijn het niet eens met de staatsgreep van het leger. De militairen grepen op 1 februari de macht nadat het leger een enorme nederlaag had geleden bij de verkiezingen.

Het leger zegt dat er grootschalige verkiezingsfraude is gepleegd. Volgens de kiesraad van Myanmar is hier geen bewijs voor.

Democratische leider heeft huisarrest

De verkiezingen waren ruim gewonnen door de partij van Aung San Suu Kyi. Zij staat bekend als voorvechter voor democratie in Myanmar. In 1991 won ze de Nobelprijs voor de Vrede. Ze zat in totaal 15 jaar in huisarrest.

Aung San Suu Kyi© EPA
Aung San Suu Kyi

Het leger liet in 2011 de teugels vieren en een jaar later mocht Suu Kyi's partij meedoen aan verkiezingen. Het werd een klinkende overwinning voor Suu Kyi: ze werd premier, maar het leger hield bijna alle macht.

Internationaal kreeg Suu Kyi veel kritiek voor het gewelddadige optreden van Myanmar tegen de Rohingya-minderheid in 2017. Onder haar premierschap vluchtten meer dan 700.000 Rohingya's het land uit. Toch bleef Suu Kyi in eigen land erg populair.

Het leger draait de democratisering nu terug: Suu Kyi heeft opnieuw huisarrest. Ze is inmiddels aangeklaagd voor het illegaal importeren van zes walkietalkies.

Protest ondanks politiegeweld

Veel mensen in Myanmar pikken het niet. Duizenden mensen gaan al dagen de straat op om te protesteren tegen de militaire coup. Ook het neerschieten van de vrouw schrikt hen niet af: de demonstraties zijn vandaag gewoon doorgegaan.

Vrouwen demonstreren in trouwjurk: 'Je krijgt makkelijker een man dan democratie'.© ANP
Vrouwen demonstreren in trouwjurk: 'Je krijgt makkelijker een man dan democratie'.

Opvallend: ook mensen die afhankelijk zijn van de autoriteiten durven hun onvrede te uiten. In een provincie deden agenten mee aan de protesten. Sommige ziekenhuizen en scholen hebben verklaard dat ze niet naar orders van het leger zullen luisteren. In de hoofdstad liepen vandaag ambtenaren mee in de protestmars.

De protesten zijn tot nu toe grotendeels vreedzaam, maar de autoriteiten zetten waterkanonnen, rubberkogels en nu dus waarschijnlijk ook echte munitie in. Sommige demonstranten slaan terug en gooien met stenen. Volgens het leger zijn dinsdag vier agenten gewond geraakt: die dag was de gewelddadigste tot nu toe.

Lees meer over
Aung San Suu KyiStaatsgreepMyanmar